Srpen 2015

brrrrut!

14. srpna 2015 v 10:52 | peejee
Jako základ přípravy na nové pracovní zařazení jsem si zakoupil knihu Miloše Michlovského Příprava bílého vína. Zažil jsem ho několikrát naživo - je to démon a kouzelník. Má nějakou vizi, na které ale zase nelpí a když se posune jeho poznání dál, tak bez váhání svůj směr opraví. Na exkurzi před pár lety jsem se ho třeba ptal, proč víno v dubových sudech taky nekvasí, proč ho tam nechává jen ležet až po dokvašení. Zamumlal tehdy něco v tom smyslu, že to příliš zkracuje životnost sudu, ale jak jsem se dočetl v nové knize, zřejmě tomuto tématu následně věnoval nějaké pokusy a na jejich základě si upgradoval mínění. Je to empirický praktik, neulétává na ideologických "nikdy bych...", přitom se snaží proniknout co nejhlouběji do podstaty problému. Nespokojí se s tím, že něco funugje, ale chce vědět proč a jak. Přitom nepodlehl ryzímu technokratismu, věří jen tomu, co si osobně vyzkoušel v praxi a připouští i existenci toho, co věda zatím neodkryla. Nezjednodušuje jako typické školní učebnice, ale naopak se ze všech sil snaží rozkrýt jemné předivo souvislostí složitosti i zdánlivě banálního problému. Je to mistr variant a adaptování se na konkrétní podmínky v místě a čase. Nemusím s ním souhlasit ve všech detailech, ale je to každopádně postava hodná úcty a obdivu. Kniha je psaná z praktického hlediska dosti detailně, aby šlo jeho letité poznatky použít v praxi, i když je patrné, že úplně všechna výrobní tajemství a triky nám ještě neprozradil. Je jasné, že mnoho věcí načerpal z cizojazyčné literatury, to ale v žádném případě nesnižuje cenu této knihy - možná naopak. Vždyť kdo ze zdejších vinařů přečetl celé klasické tlusté příručky legendárních francouzských enologů? Není cennější jejich přeložený výtah s okomentovanými praktickými poznámkami?

Jsem teprve v první půlce, ale už jsem se přistihl, jak si nadávám, co všechno jsem ještě nezkusil a do čeho všeho jsem šel příliš naivně, bezelstně a amatérsky. Ale včera jsme vyrazili s rodinou na doporučení dcery do Galerie Dox na výstavu L´Art Brut. Výstav umění jsem absolvoval samozřejmě mnoho, nebylo to ani mé první setkání s tímto "uměleckým směrem", dokonce znám některé "brutalisty" z osobního života. Přesto mne tato výstava zasáhla...naprosto...fatálně. Nejsem ještě schopen to nějak vyjádřit (snad bych mohl místo toho odcitovat jeden z výroků kurátora té sbírky: "Pro tyto umělce není v životě nic banálního, naopak, ZÁLEŽÍ ÚPLNĚ NA VŠEM!"), ale v mozku se to semlelo (a mele) dohromady se vším možným, včetně (nejen Michlovského) postupů při vinifikaci. A co z toho nakonec vzejde...