Ze zákulisí vín z Moravy

7. listopadu 2014 v 8:20 | peejee
Omlouvám se dopředu všem, kterým zkazím den, i ve mně to něco nenávratně zlomilo.

Čím víc se o víno zajímám, tím víc se ke mně dostávají zprávy o nekalostech, které se kolem toho dějou. Zatím to bylo jen takové kusé, jednotlivosti, že tamten dělá tohle a tohle. OK, říkal jsem si, to bych do nich neřekl, ale je to poučení, člověk by měl být asi opatrný ve vychvalování, asi ne všechno, co se třpytí, se třpytí proto, že se to urodilo "z darů naší země".

Ale namanula se mi příležitost mluvit s člověkem, který nepokrytě přiznal, že se v tomhle černošedém byznysu s "moravským" vínem pohyboval několik let. A byl sdílný odpovídat na mé otázky. Tak jsem se zeptal na věci, které se mi honily hlavou, a i když jsem založením spíš skeptik, tak na tohle jsem připraven nebyl a je mi z toho na blití.

Princip podvodů s moravským vínem je ten, že sem různými kanály proudí velmi laciné víno z jihu Evropy (víno ze španělských vinic vysazených za prachy EU, které nemá odbyt a muselo by se vypálit na biolíh, italské víno z nelegálně vysazených a nedaněných vinic, moldavské přímoplodé hybridy...), víno cestou několikrát změní svůj původ, takže může být třeba papírově slovenské nebo maďarské. Prodává se v cisterně nebo na paletách za 9,- až cca 20,- Kč za litr. což je to jádro celé věci, protože z moravských hroznů prakticky nelze vyrobit poctivou cestou víno tak, aby náklady na něj nebyly minimálně kolem 45,- Kč/litr. A teď si vemte kalkulačku a spočtěte si, kolik vyděláte, když to víno prodáte jako moravské třeba za 80,- Kč. Místního vína je pořád málo, míň než je spotřeba, občas je blbý rok, něco zmrzne, kroupy, plísně... Svého pak máte tak málo, že to je za měsíc vyprodané. A to máte pak celý rok zákazníkům říkat, že není a bude až za rok? Má na tom zbohatnout někdo jiný? Samozřejmě byly vyvinuté vědecké metody, jak odhalit, že původ vína je jiný než ze zdejších vinic. Metody mají ale nedostatečnou přesnost, takže namícháte-li dovoz s Moravou v určitém poměru, je to neodhalitelné. Prý 40% dovezeného vína se někde ztratí, papírově se jeho osud nedohledá. Čtyřicet procent, to je třeba za rok 2012 40.000.000 litrů vína (legálně přiznaný dovoz). V tomtéž roce se u nás sklidilo 60.000.000 kg hroznů, čili z toho může být taky takových 40.000.000 litrů vína. Podle mého zdroje ještě při naředění půl na půl přídavek dovozu kontrola neodhalí. Znamená to, že se v tomhle poměru ředí všechno české a moravské víno??? To je asi za vlasy přitažená spekulace, ne? Nějaké dovezené víno se jako přiznaný dovoz přeci prodá. Zeptal jsem se, jaký je jeho soukromý odhad, jak rozsáhlé tyhle praktiky jsou. Jestli to dělají jen šíbři se sudovkou, supermarketoví hráči, nebo každý druhý, nebo skoro všichni. Podle něj 90-95% zdejších vinařů v tom jede, včetně těch malých. Hned jmenoval několik menších vinařství, které si pro dovozy k němu jezdilo. Mám sto chutí je jmenovat také, ale nechci čelit soudní žalobě. Prý je velký tlak ze super hyper řetězců na cenu, a je-li některý z velkých dodavatelů schopen dát za nízkou cenu, ti, co by chtěli prodat marketům poctivé moravské víno třeba za šedesát, nemají šanci. Tak aspoň se plácnou přes kaspu a nekoupí stolák za devět korun, ale aspoň něco solidnějšího za dvacku. Je to bezejmenné cisternové víno, z něhož se příslušné odrůdy dolaďují rukou sklepmistra za pomocí trestí, cukru a kyseliny. A přídavkem nějaké té Moravy. Ještě hrůznější je svět vína v PETkách, stáčené sudovky, krabicáků. Tam se někdy používá i "druhák" (nápoj získaný přelitím a překvašením již vylisovaných slupek vodou s cukrem a kyselinou), "kvasničák" (nápoj získaný z kvasničních kalů) nebo fakt i jen něco vzniklé překvašením cukrové vody s tresťěma a kyselinou. Dotyčný prošel za několik let několika takovými provozy a když viděl, kdo všechno v tom jede, vážně uvažoval o změně oboru za něco méně prohnilého. Ale nakonec přece jen našel někoho, kdo trvá na poctivé přípravě vína.

Tak co? Ještě se vám chce psát nebo číst nějaké degustační recenze a doporučení na skvělá tradiční moravská vína? Dáte si eště někdy sudovku?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MT MT | E-mail | 9. listopadu 2014 v 13:45 | Reagovat

90-95 procent ? není to moc ?

2 Marek Vybiral Marek Vybiral | 9. listopadu 2014 v 15:32 | Reagovat

Čísla mně připadají poněkud nadnesená a zdroj trochu excentričtejší, než bych považoval za reálné. Nějak nevidím užitečnost šíření podobných informací. Navíc pokud se vyhýbáte sudovce, je pravděpodobnost, ze se potkáte s pančovaným vínem velmi malá.

3 p.j. p.j. | 10. listopadu 2014 v 8:13 | Reagovat

I kdyby to bylo "jen" 60%, tak mi to přijde hrůzný. Ten zdroj nevypadal, že by měl nějaký potěšení nebo záměr přehánět. Sám byl z toho spíš zděšen. Nemám ale informace jen od něj, i z jiných zdrojů chodí podivné zprávy. Však i na ovine.cz v poslední době vychází série článků...Naturvini, Drápal - řekli byste do nich, že zrovna tihle mají za potřebí něco přeprodávat? jen kolik vinařství oficiálně prodává vedle svých vín i dovoz - tady v Čechách skoro všichni. Každý, kdo má vedle svého i barel dovezeného, je v mých očích nevěrohodný.

4 Sajmik Sajmik | 10. listopadu 2014 v 17:15 | Reagovat

Informace tohoto typu nijak cíleně nesháním, ale mluvil jsem s jedním malým vinařem (co má cca 200-300 hlav), k němuž jezdí pro víno známí a známí jejich znýmých. Přiznal mi, že když mu začne docházet jeho vlastní víno, tak - právě aby měl co prodávat - zajede do vedlejší vesnice do velké vinařské firmy, "když tam zrovna přijede cisterna". Takže celkem věřím tomu, že se to týká i části malovinařů.

5 Marek Vybiral Marek Vybiral | 10. listopadu 2014 v 21:09 | Reagovat

Určitě existují malovinaři, kteří nemají ani hlavu vinohradu, hrozny nenakupují a ke klobáskům a uzenému ze supermarketu nalévají víno dovezené z Mutěnic nebo Bílovic. Ale já znám nejmíň 100 malovinařů a nikdo z nich nic takového nedělá. Tak bych nerad nechával špínu úplně na všech.

6 p.j. p.j. | 11. listopadu 2014 v 8:14 | Reagovat

Připravuju teď třeba článek o nově vydaných mapách Krajem vína. Tam je mimo jiné taková tabulečka deseti objemově největších producentů té podoblasti. Namátkou jsem vytáhl podoblast slováckou: opravdu, drtivá většina z těch deseti má škraloup u potravinářské inspekce v blízké či vzdálenější minulosti - buď pod svým jménem nebo pod jménem nějaké společnosti s jiným jménem ale majetkově propojených (teď nová strategie). Já samozřejmě netvrdím, že co moravský vinař, to vinný mafián. Ale vinná mafie, která šidí programově a ve velkém měřítku tu je, to je vidět i ze statistik dovozů a přeprodejů, a o tom, kolik drobných vinařů se štítí nebo neštítí občas něco ošidit, jsem už já osobně ztratil taky veškeré iluze. Má důvěra je v troskách, to říkám otevřeně, asi někomu křivdím, že to tak zevšeobecňuji, ale tak to prostě s těmihle věcmi založenými na důvěře je. V osmdesátých letech když byl průšvih s rakouským vínem, tak je asi jasné, že ethylenglykol do vína rozhodně nelili všichni rakouští vinaři, troufnu si odhadnout, že jich byla možná jen menšina, ale ve výsledku to podkopalo důvěru v rakouské víno jako celek a odskákali to všichni rakouští vinaři. deset let se z toho obchod s rakouským vínem vzpamatovával, mnoho vinařů zkrachovalo. I na tohle by měli moravští vinaři myslet a sami mezi sebou by se měli postarat o očistu. Lakování věcí na růžovo a předstírání, že tyhle věci neexistujou, že je nevidím, celou tu věc posunuje jen k ještě většímu průšvihu v budoucnu.

7 Neználek Neználek | E-mail | 11. listopadu 2014 v 15:53 | Reagovat

Pavle, stále někdo (i ty sám) podává informace: "To jeden říkal, že je to hrůza...". Asi je, ale takové psaní nikomu nepomůže. Bídáky to neodradí.
Spíš mi přijde o hodně špatnější, ta nečinnost úřadů. Ta impotence v jednání. když to tak dělají všichni, jak to, že je už nechytli za rukáv.
Na tento binec musí být totiž dva. Ten kdo se jej dopustí a ten kdo jej připustí!
A to je to co mě nejvíc se.e!

8 Alles Alles | E-mail | 12. listopadu 2014 v 12:03 | Reagovat

Ten rozsah pancovani asi bude nizssi, ale i kdyby to bylo 50% vin, znamena to velkou ztratu duvery. Tak by to melo asi byt a pak je i sance na napravu. Kdyz jsem se bavil o tomto problemu s lidmi, co kupuji vino ve vinotekach a supermarketech, zjistil jsem, ze to berou jako dobrou zpravu! Pridavkem jiznich vin se podle nich zlepsuje kvalita ceskych a moravskych vin. Na moje namitky o klamani spotrebitele  a neferovosti mi reknou, "Ale chutna to skvele, tak co." Tak nevim, zda se to nekdy zlepsi.

9 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 20. listopadu 2014 v 16:25 | Reagovat

Přesně, jak na psal Neználek a Alles...Ta čísla jsou opravdu hrůzná, ale když je k tomu všemu slepý orgán, který má toto potírat a dokonce to nevadí i spotřebiteli, hlavně že mu chutná...tak je problém už úplně ve všem. Lidé degenerují a jsou lhostejní k tomu, co jim kdo servíruje!!! Snad těch pár vinařů, které pravidelně navštěvuji nepatří do této skupiny "hospodářů".

10 p.j. p.j. | 26. listopadu 2014 v 11:25 | Reagovat

Něco se asi začíná dít, protože jsem o víkendu zaznamenal pozitivní změnu. Tchýně mi chtěla udělat radost a koupila mi v PETce dva litry stáčeného moravského merlotu :-) Kouknu na to a říkám: no, neni zrovna moravský, ale třeba bude dobrý. Ona: Jak neni moravský? vždycky ho vozil z Horních Bojanovic. Já: tady je nalepaný takový malý štítek a na něm je napsáno "oblast původu: Moldávie". ona: Tak to si s ním teda vyřídím! :-)
čili je vidět, že sudovkáři už se bojí a radši se jistí nalepením štítku. A mně teda zahřálo na srdci, že tchýně neřekla: Vždyť je to jedno, tak třeba Moldávie. Prostě trvá na moravském. I když teda bude mít asi práci najít cvoka, který by svůj vlastní moravský merlot prodával stáčený za 75,- do PETky.

11 p.j. p.j. | 28. listopadu 2014 v 6:41 | Reagovat

Další dokreslující informace: Nejmenovaný vinotekář se dle jeho slov opravdu snažil najít zdroj pravého nefalšovaného ničím neředěného sudového moravského zemského vína. Nepodařilo se mu to ani na šestnáctý pokus. A to je z vinařského kraje a s řadou vinařů se osobně zná.

12 MT MT | E-mail | 28. listopadu 2014 v 12:20 | Reagovat

a tak já myslím, že sudovku z moravského neředěného vína nebude problém sehnat, otázka je, za jakou cenu .))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama