Listopad 2014

Ze zákulisí vín z Moravy

7. listopadu 2014 v 8:20 | peejee
Omlouvám se dopředu všem, kterým zkazím den, i ve mně to něco nenávratně zlomilo.

Čím víc se o víno zajímám, tím víc se ke mně dostávají zprávy o nekalostech, které se kolem toho dějou. Zatím to bylo jen takové kusé, jednotlivosti, že tamten dělá tohle a tohle. OK, říkal jsem si, to bych do nich neřekl, ale je to poučení, člověk by měl být asi opatrný ve vychvalování, asi ne všechno, co se třpytí, se třpytí proto, že se to urodilo "z darů naší země".

Ale namanula se mi příležitost mluvit s člověkem, který nepokrytě přiznal, že se v tomhle černošedém byznysu s "moravským" vínem pohyboval několik let. A byl sdílný odpovídat na mé otázky. Tak jsem se zeptal na věci, které se mi honily hlavou, a i když jsem založením spíš skeptik, tak na tohle jsem připraven nebyl a je mi z toho na blití.

Princip podvodů s moravským vínem je ten, že sem různými kanály proudí velmi laciné víno z jihu Evropy (víno ze španělských vinic vysazených za prachy EU, které nemá odbyt a muselo by se vypálit na biolíh, italské víno z nelegálně vysazených a nedaněných vinic, moldavské přímoplodé hybridy...), víno cestou několikrát změní svůj původ, takže může být třeba papírově slovenské nebo maďarské. Prodává se v cisterně nebo na paletách za 9,- až cca 20,- Kč za litr. což je to jádro celé věci, protože z moravských hroznů prakticky nelze vyrobit poctivou cestou víno tak, aby náklady na něj nebyly minimálně kolem 45,- Kč/litr. A teď si vemte kalkulačku a spočtěte si, kolik vyděláte, když to víno prodáte jako moravské třeba za 80,- Kč. Místního vína je pořád málo, míň než je spotřeba, občas je blbý rok, něco zmrzne, kroupy, plísně... Svého pak máte tak málo, že to je za měsíc vyprodané. A to máte pak celý rok zákazníkům říkat, že není a bude až za rok? Má na tom zbohatnout někdo jiný? Samozřejmě byly vyvinuté vědecké metody, jak odhalit, že původ vína je jiný než ze zdejších vinic. Metody mají ale nedostatečnou přesnost, takže namícháte-li dovoz s Moravou v určitém poměru, je to neodhalitelné. Prý 40% dovezeného vína se někde ztratí, papírově se jeho osud nedohledá. Čtyřicet procent, to je třeba za rok 2012 40.000.000 litrů vína (legálně přiznaný dovoz). V tomtéž roce se u nás sklidilo 60.000.000 kg hroznů, čili z toho může být taky takových 40.000.000 litrů vína. Podle mého zdroje ještě při naředění půl na půl přídavek dovozu kontrola neodhalí. Znamená to, že se v tomhle poměru ředí všechno české a moravské víno??? To je asi za vlasy přitažená spekulace, ne? Nějaké dovezené víno se jako přiznaný dovoz přeci prodá. Zeptal jsem se, jaký je jeho soukromý odhad, jak rozsáhlé tyhle praktiky jsou. Jestli to dělají jen šíbři se sudovkou, supermarketoví hráči, nebo každý druhý, nebo skoro všichni. Podle něj 90-95% zdejších vinařů v tom jede, včetně těch malých. Hned jmenoval několik menších vinařství, které si pro dovozy k němu jezdilo. Mám sto chutí je jmenovat také, ale nechci čelit soudní žalobě. Prý je velký tlak ze super hyper řetězců na cenu, a je-li některý z velkých dodavatelů schopen dát za nízkou cenu, ti, co by chtěli prodat marketům poctivé moravské víno třeba za šedesát, nemají šanci. Tak aspoň se plácnou přes kaspu a nekoupí stolák za devět korun, ale aspoň něco solidnějšího za dvacku. Je to bezejmenné cisternové víno, z něhož se příslušné odrůdy dolaďují rukou sklepmistra za pomocí trestí, cukru a kyseliny. A přídavkem nějaké té Moravy. Ještě hrůznější je svět vína v PETkách, stáčené sudovky, krabicáků. Tam se někdy používá i "druhák" (nápoj získaný přelitím a překvašením již vylisovaných slupek vodou s cukrem a kyselinou), "kvasničák" (nápoj získaný z kvasničních kalů) nebo fakt i jen něco vzniklé překvašením cukrové vody s tresťěma a kyselinou. Dotyčný prošel za několik let několika takovými provozy a když viděl, kdo všechno v tom jede, vážně uvažoval o změně oboru za něco méně prohnilého. Ale nakonec přece jen našel někoho, kdo trvá na poctivé přípravě vína.

Tak co? Ještě se vám chce psát nebo číst nějaké degustační recenze a doporučení na skvělá tradiční moravská vína? Dáte si eště někdy sudovku?