Srpen 2012

Baže nejsou

13. srpna 2012 v 14:56 | peejee
U článku Zbyňka Kopečka "Nejsou degustátoři jako degustátoři" (vyšlo v letním dvojčísle Vinařského obzoru) mohu souhlasit snad jenom s nadpisem. Určitě to není poprvé, kdy slyšíme, že hodnotit víno mají právo jen buď zkušení vinaři sami nebo certifikovaní degustátoři s diplomem. Podle mého názoru, s kterým ne každý musí souhlasit, mají obě skupiny dost omezený způsob nazírání na víno akcentující nepřítomnost technologických vad a přístup "více barvy/vůbě/chuti = lepší víno". Tento přístup je možná dobrý pro nějaké zatřiďovací zkoušky či posouzení zdravotní nezávadnosti, ale při nacházení nejakvalitnějších a nejosobitějších vín výjiečné kvality tento přístup principiálně selhává. Ovšem článek jde ještě dál a napadá (víceméně neadresně - i když fotokopie testu z Wine&Degustation mluví za vše) časopisecké testy za to, že špatným hodnocením znevažují neprávem práci našich vinařů a v závěru článku spílá komusi z Lidových novin, že si dovolil zapřít v sobě vlasteneckou soudržnost a napsat cosi o tom, že až spotřebitel prozře a zjistí že mnohem kvalitnější vína jsou za hranicemi za třetinu ceny moravských, budou mít zdejší utrum. No nevím, jaký názor máte na to vy, ale k táboru, který "vadná" vína vyřadí a vínům "bez vady" dá devadesát bodů a více podle intenzity barvy/vůně/chutě, aby měli všichni spoluvlastneci radost a držela se neotřesitelně legenda o tom, že naše vína patří ke světové špičce, tak tam já se nepřidám. Ze vzájemného poplácávání po zádech ještě žádné poučení a zlepšení nenastalo, onen ofocený Grand Test rieslingů byl naprosto věcný a adresný v tom, co těm vínům k dokonalosti chybí, takže kdo tohle odmítá a nechápe, je asi beznadějný vlastenec nebo si zaplatil takové degustátorské zkoušky, kde se skutečně velká světově proslulá vína nepodávala. Což možná na regionální košty nebo zatřiďování vín není nutné, ale ke správnému zasazení našich vín do světového kontextu bohužel ano.