Duben 2011

Víno&destiláty 2011

27. dubna 2011 v 13:54 | peejee
Tak jsem včera navštívil zas Víno&Destiláty. Mohu, myslím, srovnávat už mnoho ročníků. Pamatuju doby, kdy nebylo kam odlít přebytek vzorků nebo vyplivnout, to už je naštěstí dávno pryč. Pryč jsou ale i zřejmě ročníky, kdy tahle akce byla daleko prestižnější záležitostí. Ne, že by se mi stýskalo po gigantických dvoupatrových expozicích Bohemia Sektu, ale co mi osobně chybí jsou významní dovozci typu Merlot d´Or, Dominec, Král, elitní jména moravských vinařů zastupoval snad jen Mikrosvín, Znovín a stánek, kde se společně prezentoval Reisten, Špalkové a Nové vinařství. Dříve býval k ochutnání třeba Vinselekt, Kovacs, Tanzberg, Vinné sklepy Valtice (byť jen pro jimi vybrané VIP), Springeři skrze zastoupení v Českém archivu vín, Holánek a jiní. Letos bylo více menších vinařů (což vítám), velká expozice Languedocu, rakušanů, o něco menší bulharů, maďarů, portugalců, moldavanů…a docela dost skla a přehršle jídla. Dokonce i pivo se čepovalo. Lidí první den přiměřeně, jen si asi nezvyknu na ty typy, co přiožrale halekají (byť se shánějí po velkoobchodním ceníku a udělají kšeft) a ty skupinky, které se uhnízdí před stánkem v blaženém rozpoložení, nechají si důkladně nalévat bez sebemenší snahy trochu se odsunout a pustit v mlaskacím mezidobí k lizu i někoho dalšího. Co mne ale zkroušilo nejvíce byla ale naprosto drtivá hegemonie zbytkového cukru. Dobře, já osobně mám radši vína suchá, někdo jiný sladší. Nikdy jsem se nesnažil sladkomilné vymýtit nebo úředně zakázat, ať si každý pije, co chce. Ale letos tam bylo tolik stojanů, kde mezi dvaceti víny nebylo bílé suché ANI JEDNO…Chápete, vůbec nic! I kabinety měly třeba deset gramů, a bylo úplně fuk, jestli šlo o 2010 nebo 2009. To zavání tím, že zbytkový cukr bude vydáván brzy jako norma, jako zdejší tradice, suchost bude extravagance pro pražské intelektuály. Jindy jsem se snažil ochutnat co nejvíc rýňáků a modrých ruland, letos jsem šel spíš po neuburských, sylvánských, veltlínech a andré. André bylo fajn skoro všude, ale ta bílá byla prakticky jak přes kopírák. Jelikož je řízené kvašení už taky norma, voněla po ovocných dropsech, sylván měl možná o fous navíc travnaté kořenitosti, ale v chuti jen kyselina versus cukr (v lepším případě nerozhodně), alkohol buď v závěru pálil nebo ne, nic jiného o tom říct nešlo. Prostě pitelné čisté nápojové produkty. Myslel jsem si, že ve víně jde o víc, ale buď je mimo realitu tenhle nápojový veletrh nebo já. No ale abych nekončil nějak pesimisticky, nacházím i pochvaly hodné věci: třeba Volaříkovic řada "Terroir", kde na etiketě se skví obrovský nápis vinice, mnohem menším písmem a spíš na zadní etiketě pak odrdůda a přívlastek. A zrovna Purmice bylo asi jediné víno, které včera obdrželo plný počet pěti hvězdiček. Sice i Purmice měly zbytkový cukr, ten ale byl podpořen i adekvátním stupněm komplexity, ve víně bylo i něco navíc než jen cukr a kyselina - a tak já si představuji, že by to mělo ideálně být.

En primeur startuje

20. dubna 2011 v 10:05 | peejee
A je to zase tady. Asi ve stejném rozechvění a blaženém úsměvu, jakým vítá zahájení dostihové sezóny ten, jemuž učaroval pach koní a to napětí a vzrušení, když mezi sebou závodí s vypětím všech sil, tak tak nějak jsem se už nemohl dočkat dubna, kdy se mailech začnou objevovat první zprávy o kampani en primeur. Přistoupil jsem sám se sebou na trochu schizofrenní hru: jedna část mého já se snaží udržet si ten pobavený až posměšný skepticismus a odstup, a ta chytá za límec a strhává zpět tu rozvášněnou a dychtivou část, která tomuhle enprimeurovému sportu nejspíš úplně propadla. Skeptická půlka třeba četla v jednou reportu, že ročník 2010 byl opět nenormální, exotický a podpořil mnohde neblahý trend vytváření koncentrovaných monster s 15% alkoholu. Vína budou těžká, bez svěžesti a rychle zestárnou. Navíc budou zcela jistě opět dražší než loni. Oukej! Taková vína mne nezajímají. Ať jdou konečně k čertu s tímhle uměle živeným systémem, kdy se skupuje za účelem další spekulace a ne, aby se to vypilo. Kam tohle povede? Donekonečna to šroubovat nahoru nelze a o to hřmotnější bude pád téhle velkostavby z karet. Nadšená polovice ovšem projede i další reporty a zjistí, že se znalci Bordeaux shodují jen málokde. I když se rovnou škrtnou jako odlehlý výsledek jásající zprávy ze zahraničí o nejlepším ročníku za posledních x-let v jehož záři zbledne 2005 i loni vynášený 2009, přeci jen nahlodají zprávy o tom, že ve vínech je ten správný obsah kyselin, které vínu naopak život prodlouží, že 2010 byl cabernetový a v mnoha případech lze najít vína opravdu klasická. Tak...že by ještě letos...poslední lahvičku něčeho...klasického, nepřehnaného, než se svět úplně zblázní? Cože? Nějaké pečlivě utajené château, které dělá vše bez chemie, původními rukodělnými postupy ve velkých starých sudech? Nutno vyzkoušet, to je jasné... Tenhle poprask asi nejde sledovat bez toho, že do toho bude člověk vtažen, googlit, porovnávat, otevírat encyklopedie, hrabat ve zprávách z minulých kampaní. Možná je to celé přehnané, zpolitizované, vzdálené normálnímu člověku a ve výsledku odsouzené k zániku, ale ta dynamika, nasazení, vitalita z toho dělají událost, jejíž sledování hned tak neomrzí.