Biodynamický hotspot

20. října 2009 v 6:30 | p.j.

S potěšením zaznamenávám, že žezlo šiřitele biodynamických myšlenek převzal vedle Radomila Hradila ještě někdo další. Teď ještě někoho, kdo konečně přestane jen snít a akademicky debatovat, a zakopá ve správnou dobu na svém pozemku všechny potřebné preparáty a založí ten pravý a nefalšovaný živoucí biodynamický kompost.

Mimochodem Nikolaihof jsem loni v Rakousku zakoupil a degustoval, rozhodně dobré víno pro první setkání s biodynamií. Nic nepochopitelně extrémního, originální, leč obecně přijatelné kvalitní víno z Wachau. Letos jsem tímto regionem projížděl a hned na prvním parkovišti, kde jsem zastavil, abych fotil impozantní vinice, v St. Poltenu, byla šipka ke vchodu do Nikolaihof. Prohlídky vítány, akorát nesmíte cestovat v sobotu dopoledne jako já.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Diana Paulová Diana Paulová | E-mail | 21. října 2009 v 13:05 | Reagovat

Zdravím všechny přátele dobrého vína a ráda bych zareagovala na vaše téma.Ve vinařství Nikolaihof v Rakousku jsem náhodou taky byla a musím konstatovat, že mně toto víno absolutně nadchlo. Ani jsem tenkrát něměla tušení, že je biodynamické, ale bylo prostě jiné. Už jen to, že zůstalo ve skvělé kvalitě po 2 týdny po otevření, již o něčem svědčí (nejspíš se o toto postaral biodynamický způsob pěstování). Docela mě toto téma začalo zajímat, takže když budete někdo mít nějaký postřeh, tak budu ráda za každou informaci. Má někdo stejnou zkušenost s bd víny jako já? Zatím díky D.

2 p.j. p.j. | E-mail | 22. října 2009 v 12:07 | Reagovat

To mě moc těší, že takto působí biodynamická vína i na první setkání s lidmi, kteří nejsou dopředu ovlivněni nějakými články. Já také vnímám z biodynamických vín jakousi pozitivní energii, o které věřím, že tam byla uložena tím, jak si vinař, réva i půda navzájem porozuměli. Biodynamici jsou zvláštní lidé, neobyčejně vnímaví a až záviděníhodným způsobem šťastní a smíření se světem. to se v tom vínu musí projevit, jestli ho někdo dělá pro peníze nebo ho láskyplně opečovává. Madam Leroy říká, že její vína jsou jako její děti a stejně tak se s nimi i nerada loučí :- ) Jinak Nicolas Joly má odzkoušeno, že jeho víno vydrží v lednici otevřené i měsíc bez toho, že by se zkazilo.

3 MT MT | E-mail | 22. října 2009 v 12:14 | Reagovat

Výdrž rozpité láhve mohu potvrdit, netýká se to jen BD vín, ale principiálně je to o identickém pochopení filozofie procesu tvorby vína.
p.s. na ten web jsem již před časem narazil a jen tak mimo mísu - Vávra nemá chybu .)

4 Diana Paulová Diana Paulová | E-mail | 22. října 2009 v 20:50 | Reagovat

Ahoj, díky za reakce. Jsem ráda, že existují taky lidi, co mají rádi biodynamiku, dobré jídlo, dobré pití a tím pádem i svoje zdraví. Nějak nemám zastání u svého okolí. Můžu se zeptat, neví někdo, jaký je rozdíl mezi bio a biodynamickým způsobem pěstování a hlavně výroby vína? O bd preparátech samozřejmě vím, i o vlivu měsíce...spíš mě zajímají konkrétní rozdíly, např. používání síry, ostatních látek, které jsou třeba u bia povoleny a u biodynamiky ne. Někdo se mě jako zaryté fanynky biodynamiky ptal jaký je v tom rozdíl a já to nevěděla:(
Díky moc...a Vávra je prostě Vávra

5 p.j. p.j. | E-mail | 23. října 2009 v 12:45 | Reagovat

diana paulová: to je na velkej článek :- ) ale velmi stručně ten rozdíl spočívá v tom, že biozemědělcům ke štěstí stačí, že vypěstují plodinu s minimálním použitím chemických přípravků. Biovinaři to nemají ale dořešené co se týče zpracování biohroznů ve sklepě. žádný předpis v celé EU zatím neupravuje, co se smí a nesmí do biovína přidávat. pracuje se na tom, ale zatím to vypadá, že aby biovinaři nebyli nějak moc hendikepováni, bude předpis velmi mírný, takže se bude moci téměř vše, co při zpracování konvenčních vín. biodynamický přístup je více filosofický, pracuje nejen s časem (dělat vše v ten správný čas) a energiemi, ale snaží se pochopit i vzájemné souvislosti a vztahy mezi půdou, rostlinou, mikroorganismy, zvířaty, vesmírem. biodynamiku jde samozřejmě taky dělat jen naoko, jen bezmyšlenkovitě pro tu certifikační nálepku, ale řekl bych, že takových lidí je minimum, protože i pouhé získání certifikace je velmi náročné, posuzuje se i to, jestli mají ve vinařství nějaké domácí zvíře, jestli neplýtvají elektrikou, jak nakládají s odpadem atd. většinou biodynamiku dělají buď velké osobnosti, "blázni", kteří prostě tím celým žijí a zapadá to do jejich vztahu ke světu, anebo ti, kteří vidí na konkrétních případech, že to funguje a snaží se obdivně do toho taky proniknout, ozkoušet to na vlastní kůži. takové lidi ani nenapadne švindlovat ve sklepě.

6 Diana Paulová Diana Paulová | E-mail | 31. října 2009 v 17:12 | Reagovat

Díky za informace. Opravdu zatím neexistuje žádný zákon na výrobu biovín?To jsem myslela, že ta mají bio výrobci vína líp vychytaný...

7 Peter Peter | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 13:35 | Reagovat

Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem....:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama