Bublající starosti

7. září 2009 v 8:41 | p.j.
Na pití burčáku je něco zvrhlého. Asi jakoby v nějaké zemi se předháněli v pojídání nakynutého těsta. U mě je to z nouze ctnost - prostě když už jen málokdy mé snahy o víno dají obecně přijatelný (chlubitelný) výsledek, nezbývá, než si mezi rodinou, přáteli a známými napravit reputaci nějakým tím muškátovým burčákem. Jenomže burčák je parádní tak jeden půlden, který obyčejně nejde úplně předem odhadnout, že by si na ten termín člověk mohl naplánovat mejdanovou veselici nebo aspoň předem varovat dotyčné, že budou obdarováni, tudíž, ať se na to připraví. Letos obdobně: burčák dosláhl své slávy v neděli odpoledne, stihl jsem tedy jen maminku, strýčka a pár známých v okruhu několika set metrů od baráku. Všem, na které se nedostalo, se omlouvám, že neumím řídit své kvašení, ale příště se poradím s astrologem nebo kartářkou a termín zpřesním :- ) (Teď ještě vykoumat, co s tím řezákem, který jsem rozdat nestihl. Chjo.)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Neználek Neználek | 7. září 2009 v 9:49 | Reagovat

Burčák vydrží dél, když zasíříš, hodně odkalíš, vře v chladu a za podpory ušlechtilých kvasinek.

2 p.j. p.j. | 7. září 2009 v 12:30 | Reagovat

Tak...to jsem asi za truhlíka a opočlověka, když jsem neodkalil, nezasířil a nechal to v kuchyni v demižonu napospas původním kvasným bestiím, co? :-)

3 Neználek Neználek | 7. září 2009 v 17:30 | Reagovat

Ne, to jsem neřekl :o)
Jen jsem nabídl řešení, jak burčák vydrží burčákem dél než půl dne.

4 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 8. září 2009 v 8:28 | Reagovat

A jak to vlastně dopadlo s portugalem? Budeš se z toho snažit něco vyrobit, nebo to vše skončí/skončilo jako moštu, burčák či nějaký "nízkoalkoholický vinný nápoj"? :)

5 p.j. p.j. | 8. září 2009 v 9:21 | Reagovat

Neználek: No, nevěděl jsem, jestli to myslíš vážně nebo jako vtip, já jsem odpovídal pravdivě, ale v takovém dobromyslně nadsazeném tónu. Upřímně bych tedy burčák Tvým způsobem asi nedělal. Mošt i burčák jsou věci, které mají být zdravé, co nejpřírodnější. Chápu, že odkalený je hladší a jemnější, jenomže dalším přetočením už by se musel zasířit, zasíření má zpravidla za následek to, že kvašení nechce naskočit samo, musí se pak použít ušlechtilé kvasinky, síra je vesměs ze šťávy cítit a střevní mikroflóře dvakrát dobře nedělá...tohle roztáčení spirály toho, že do něčeho zasáhneš, tím něco způsobíš pozitivního, něco negativního, to negativní eliminuješ dalším zásahem... Já jsem rád, že mi to letos nehnědlo, takže jsem nemusel sířit vůbec, kvasit to začlo samo a okamžitě, těžké kaly zůstaly ležet na dně, takže jsem je ve finále prostě vylil a bylo.
J.Č.: Portugal už je rozdán a vypit. na víno by to fakt nebylo. i kdybych to masivně docukřil, na "těle" a tříslovinách by to bylo poznat, bylo tam i dost kyseliny, prostě nerovnovážná věc, kterou by nevybalancoval ani čas. ale burčák byl chválen, jak je to tenší a kyselejší, ve výsledku je to mnohem pitelnější než třeba ten muškát.

6 floriš floriš | 8. září 2009 v 10:26 | Reagovat

Tak proč jsi Portugal nenechal ještě měsíc viset na drátech? To tě někdo nutil sklízet takového trpkoše?

7 p.j. p.j. | 8. září 2009 v 14:50 | Reagovat

za měsíc by z toho byla holá třapina. jak je nějaká bobulka zralejší, hned vosy a mravenci útočí. taky padlí by letos vyzrání zhatilo. normálně, když muškát bývá kabinet, tak zároveň sklidím portugal a má těch 17, to mi stačí, víc to asi nikdy nevytáhnu. letos ale kupodivu portugal zaostal a jen 14,5.

8 Kocour Kocour | Web | 21. února 2010 v 15:07 | Reagovat

Burčák nemá chybu. Mrkni na moji burčákovou anabázi.

9 Jonathan Jonathan | E-mail | Web | 7. března 2012 v 8:17 | Reagovat

máte pěkný blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama