Pár drobností

11. května 2009 v 10:59 | p.j.
Nedlouho po tom, co si na Víno&destiláty u novinářské brány opsali z průkazky má data, se mi ve schránce objevil časopis Perlivý svět, který na kvalitním papíře vydává skupina kolem Bohemia Sektu/Dynybylu atd. Celé je to v tom duchu rafinovaného marketingu, kterým se vydal i Mikrosvín a mnozí jiní: čili, že pít (jejich) víno je LUXUS. Důležité je o tom přesvědčit různé celebrity a ostatní členy tohohle sladkého života plného jachet, parfémů, švýcarských hodinek, golfu a rozesmátých dobře tvarovaných blondýn. Pak už to jde samo a i "běžný spotřebitel" rád podléhá sebeklamu, že když si tohle víno kupuje a pije, tak že vlastně do tohohle světa taky trochu patří. Ale o tomhle typu snobismu se rozepíšu jindy, lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se z Perlivého světa nedozvěděl i leccos nového a zajímavého, nejpodstatnější mi přijde, že onen úžasný a donedávna těžce utajený sekt "Blanc de noirs", který jsem chutnal na podzim při otevírání vinic Na Opyši u Pražského Hradu, už pomalu míří do distribuce., na jejich e-shopu stojí těžko uvěřitelných 135,-Kč. Musím zkusit, zda mi sedne v poklidu domova stejně dobře jak tehdy.

Jinak jsem o víkendu na jednu párty vylovil z útrob archivu pár nulapětek ze Znovínu: Sz05ps, Vrbovec, Vinná hora; Sau 05ps z téže trati a Vz 05jak "Gout de terroir", Krhovice, Skalka - byl jsem až překvapen, jak skvěle se tato vína vyvinula v porovnání třeba s jinými ročníky.

A když už si to budete praskat z Prahy po dálnici na Plzeň, tak sjedete-li exitem do Žebráku (lepší je sjet až druhým toho názvu ve směru od Prahy), na náměstí je malinký, ale neuvěřitelně stylový a útulný Hotel Žebrák, ve kterém kromě reprezentativního výběru vín z celé České oblasti mají ve vinném sklepě i vína z občanského sdružení, které v nedaleké obci Otmíče obdělává po staletích znovu vzkříšenou vinici. Jelikož je to hotel, doklepete se tam třeba i v neděli, a i když restaurace má otevřeno až od 11:00 a sklep ještě později, bez problémů vám víno prodají i tak. Bílé a růžové mělo zbytkový cukr, zakoupil jsem tedy na zkoušku raději červené (150,-Kč). Dám vědět, jestli to za to stálo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | Web | 11. května 2009 v 18:50 | Reagovat

Nevíš, jak je ten jejich Blanc de Noirs dělaný? Na webu přímo nepíšou, že by jej dělali druhotným kvašením v lahvi... Navíc ta cena? Nebude to jen dosycený?

2 p.j. p.j. | 12. května 2009 v 9:53 | Reagovat

O tom Perlivý svět mlčí, ale za tu cenu to jistě sekundární kvašení v lahvi nebude. Ale dosycený taky ne. Ono je dneska už vícero metod, kdy to kvasí v tancích a po filtraci to je i s přirozeným oxidem uhličitým nějak šikovně vpraveno do lahve. pouštěl bych se na tenký led, kdybych takhle z hlavy šel do podrobností, ale v encyklopediích tyhle "methode charmat" a podobné budou popsané.

3 Pepa Pepa | 12. května 2009 v 10:12 | Reagovat

Vína z Otmíče jsem ochutnal loni na tamějším mimochodem příjemném vinobraní. Jde o příjemná vína "selského typu". Domů jsem si koupil rulandské bílé a modré. Na místě se mi líbil i tramín, ale nebyl už k mání. Rulandu modrou můžu vřele doporučit. Naopak Zweigelt byl trochu drsnější a slabší.

4 Tom Tom | E-mail | Web | 12. května 2009 v 12:03 | Reagovat

No jasně, charmat je mi znám :) Jen jsem myslel, že základní "bohemka", nějaké to "demíčko" a spol., že je to dosycený. A stojí to tak nějak stejně jako tenhle Blanc de Noirs, ne? Ale třeba to mám špatně zafixovaný a i základní bublinky dělají metodou charmat...

5 André André | 16. května 2009 v 13:51 | Reagovat

Tom: Jestliže něco nese na etiketě označení šumivé víno, musí to projít druhotným kvašením. Ono navíc v objemech výroby Bohemia sektu je metoda Charmat v 200hl tanku cenově srovnatelná se sycením CO2. Vlastní technologie výroby je v podstatě na tom to nejlevnější, a to i u klasiky. Pak následuje vstupní surovina ( zvláště i "Blanc de Noir", což je klarety z Bílovických burgund) a nejdražší je marketing.

6 p.j. p.j. | 21. května 2009 v 7:56 | Reagovat

Sakra, rulanda modrá tam taky roste a je kvalitní? to se tam budu muset vypravit ještě jednou - já mám jen červenou směsku.

7 p.j. p.j. | 3. července 2009 v 9:07 | Reagovat

Tak jsem načal konečně to červené z Otmíčů: myslel jsem, že to bude spíš jen taková skromná rarita do tenka a kysela. ale překvapilo mne, jak dobře to víno bylo udělané a přitom si zachovalo ten malovinařský charakter. Moc pěkné, svébytné, originální, nebál bych se říci, že splňovalo mé kritérium na terroirová vína. Cítil jsem tam nejvíc asi portugal.

8 AlysonNgr AlysonNgr | E-mail | Web | 18. října 2017 v 22:15 | Reagovat

https://www.instagram.com/hannahbrianna1/

9 ElvaVbl ElvaVbl | E-mail | 26. prosince 2017 v 5:08 | Reagovat

апрапрапр

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama