Květen 2009

Definice bohatosti

27. května 2009 v 7:57 | p.j.
Minulý týden ve čtvrtek přišel další famózní mail od pana Domince:

Byl jsem dotazován, co mám vlastně u popisů vín na mysli termíny "bohaté" a "štíhlé" víno. Pokusím se vysvětlit.
U bohatého vína (třeba Pavie) je to jako kdyby člověk zanořil jazyk do poháru, v němž kdosi ve višňovém likéru rozpustil hořkou čokoládu, přidal lžičku jahodové marmelády, podrtil pecky z třešní, zalil hustým nektarem z černého rybízu, přidal kousek "pendreku", hřebíček, něco lístků z květů fialek a celé to jemně posypal strouhanou tuhou. To celé za současného pálení vonných indických tyčinek. Zážitek téměř absolutní, zbývá už jen zazpívat: Haleluja!
U štíhlého vína (třeba Lafite) je ten první pocit asi tak ohromující, jako když člověk přiloží jazyk na zmrzlé zábradlí. A to je ten rozdíl.
Ale vážně - kouzlo je v tom, že ta štíhlá vína v sobě rovněž mnohdy skrývají úžasnou paletu aromatických vlastností, jen je právě umně skryta do záhybů jejich chuťového šatu. Jsou v mládí nenápadná, nebudete-li se soustředit, zcela vám to ujde a víno při hodnocení skončí v poli poražených. Během času ovšem výraz bohatých vín slábne, zatímco u štíhlých vín vystupuje jejich síla a barvitost na povrch. Neříkám, že je jedno či druhé lepší či horší, obojí je zajímavé. Jen se logicky bohužel stále více prosazují vína prvního, bohatého typu.

Ano, přesně to se kryje i s mými degustačními zážitky. A zdaleka se to netýká jen Bordeaux. Akorát já tam mám posun v definicích. To, čemu on říká "bohaté", pro to já používám spíš slova "nabušené", "moderní", "hedonistické", "rafinované". Často je to spojeno i s opulencí. Slovo "bohaté" si schovávám právě naopak spíš pro vína elegantně, až někdy pavučinkově jemně mnohovrstvá. Vína, u kterých když se člověk zklidní a vyjde jim vstříc, tak dlouhé hodiny odhalují vjem za vjemem, každý další doušek nebo přivonění rozjíždí nový řetěz asociací a přirovnání. Bohatost v mém chápání není o intenzitě a týká se často i vín, které v rychlosti může někdo shodit jako "divná", "nejednoznačná", "netypická", "neodrůdová", "slabé vůně a vodové chuti". Už možná příliš generalizuji, ale řekl bych, že ta moje "nabušenost" je víc o bravurním technologickém zvládnutí a využití všech dostupných poznatků, prostředků a technologií, jak (uměle) tu bohatost zvýšit. Zatímco "bohatost" dává víc prostor terroiru, ročníku, tradici, přírodě, náhodě, kyslíku, času. Ale našlo by se, jako u všeho, mnoho výjimek.

Slibná akce

21. května 2009 v 8:45 | p.j.
Normálně teda to nedělám, ale tahle akce mi přijde dobrá, zejména oceňuji, že dopředu známe všechna zde nabízená vína. zkopíroval jsem tedy sem pozvánku neb kdo není na jejich mail-listu, tak o tom možná neví. Bílé Bordeaux vypadá skoro nejlépe, červené...no, mohlo být lepší. Burgundsko též není špatné, ačkoliv mladé, zajímá mne i ten Tokaj. no pohleďta sami:

SpolečnostMerlot d´Or si Vás dovoluje pozvat na veřejnou degustaci francouzských vín ze svého sortimentu: SOMMELIÉR SELECTION 2009 Termín: 26.a 27.května od 12.00 do 20.00 Místo: Galerie vín Le Bouchon, Millennium Plaza, V Celnici 10, Praha 1 Během těchto dvou dnů Vám nabízíme možnost:

ochutnat 70 francouzských vín kategorií AOC, 1er Cru, Grand Cru, Grand Cru Classé a Champagne - viz následující seznam


vybrat si vína, která Vás osloví a to na běžné pití nebo k uložení ve Vašem archivu


objednat si presentovaná vína s 30 % slevou z maloobchodního ceníku společnosti

Navíc budete mít možnost ochutnat vína kategorie Grand Cru Classé z aktuálního ročníku "en primeur" 2008: Châteaux: Beychevelle, Figeac, Brane Cantenac, Lagrange, Giscours, d´Armailhac, Beauregard, Malartic Lagravière, du Tertre, Clerc Milon, Corbin a Guiraud

Vstupné 500,- Kč (vstupenka platí na 1 den)

Vstupenky a bližší informace:
Galerie vín Le Bouchon - sl.Šárka Pokorná - sarka@merlot.cz nebo 604 833 262, www.merlot.cz, www.lebouchon.cz
Seznam degustovaných vín
Bordeaux
Bílá vína
Château du Barail
2006
Bordeaux AOC
Château Chantegrive
2005/07
Graves AOC
La Croix de Carbonnieux
2005/07
Pessac-Léognan, 2.víno Ch. Carbonnieux
Les Hauts de Smith
2005
Pessac-Léognan, 2.víno Ch. Smith Haut Laf.
Château Latour Martillac
2005
Cru Classé, Graves AOC
Castelnau de Suduiraut - 0,375 l
2003
botrytické - 2. víno Ch. Suduiraut
Château Guiraud - 0,375 l
2004
1er Cru Classé, Sauternes AOC
Růžová vína
Rosé de Pavie Macquin
2006/07
Červená vína
Château du Barail
2005
Bordeaux AOC
Château Fontblanche
2006
1er Côtes de Blaye AOC
Moulin d'Issan
2006
Bordeaux AOC
Château Bernadotte
2002
Cru Bourgeois Supérieur
Les Allées de Cantemerle
2004
Haut-Médoc, 2. víno Ch.Cantemerle
Le Jardin de Petit Village
2005
Pomerol, 2. víno Ch. Petit Villages
Les Tourelles de Longueville
2005
Pauillac, 2. víno Ch. Pichon Baron
Jacques Boyd
2005
Margaux, 2. víno Ch. Boyd Cantenac
Amiral de Beychevelle
2006
Saint-Julien, 2. víno Ch. Beychevelle
Château Larmande
2002
Saint-Emilion, Grand Cru Classé
Château Paveil de Luze
2003
Margaux, Cru Bourgeois Supérieur
Château Paveil de Luze - 0,375 l
2002
Margaux, Cru Bourgeois Supérieur
Château de Pez
2004
Saint-Estèphe, Cru Bourgeois
Château Haut-Beauséjour
2005
Saint-Estèphe, Cru Bourgeois
Château Peyreau
2004
St.Emilion GC, produkce Ch. Canon la Gaff.
Château Cantemerle
2002/03
5ème Grand Cru Classé, Haut-Médoc
Château Yon Figeac
2001
Grand Cru Classé, St. Emilion

Bourgogne
Bílá vína
Chardonnay "Clos de la Combe"
2007
Domaine Jean Chartron
Chablis
2007
Pascal Bouchard
Chablis 1er Cru "Beauroy"
2007
Pascal Bouchard
Marsannay
2006
Régis Bouvier
Meursault "Les Narvaux"
2006/07
Dom. Hubert Chavy et Fils
Puligny Montrachet "Les Enseignères"
2006
Dom. Hubert Chavy et Fils
Růžová vína
Marsannay
2006
Régis Bouvier
Červená vína
Bourgogne Pinot Noir
2005
Domaine Rossignol Trapet
Marsannay "Les Longeroies"
2002
Régis Bouvier
Gevrey-Chambertin
2001/05
Domaine Rossignol Trapet
Pommard "La Croix Blanche"
2005
Domaine Parent
Vosne-Romanée
2006
Dominique Mugneret
N. St-Georges 1er Cru "Les Budots"
2006
Dominique Mugneret
Corton Renardes Grand Cru
2004
Domaine Antonin Guyon
Echezeaux Grand Cru
2006
Dominique Mugneret
Vallée du Rhône
Bílá vína
Côtes du Rhône
2006
J.Vidal-Fleury
Crozes Hermitage
2006/07
J.Vidal-Fleury
Růžová vína
Tavel
2006/07
Château d´Aqueria
Červená vína
Côtes du Rhône "La Dorelle"
2006
Domaine de la Présidente
Côtes du Ventoux
2005/06
J. Vidal-Fleury
Crozes Hermitage
2006
J. Vidal-Fleury
Gigondas Pallières
2004
Vignobles Brunier
Châteauneuf-du-Pape "La Roquette"
2004
Vignobles Brunier
Loira
Bílá vína
Anjou blanc
2006
Chateau De Fesles
Sancerre
2006/07
Domaine Mollet-Maudry
Pouilly Fumé
2005
Domaine Tinel Blondelet

Růžová vína
Anjou rosé
2006
Chateau De Fesles
Červená vína
Anjou rouge
2006
Chateau De Fesles
Alsace
Sylvaner
2007
Dopff et Irion
Riesling
2007
Dopff et Irion
Gewurztraminer
2006
Dopff et Irion
Sud-Ouest
Haut Montravel
2006/07
AOC Haut Montravel
Vassal de Mercuès
2005/06
AOC Cahors
Champagne & Crémant
Crémant de Bourgogne brut
x
Paul Chollet
Crémant de Bourgogne blanc de blancs
x
Paul Chollet
Roederer brut premier
x
Louis Roederer
Tokay
Tokay Aszu 3 Puttonyos
2000
Château Impérial
Tokay Aszu 5 Puttonyos
2000
Château Impérial
Porto ROMARIZ
Ruby
x
Romariz
Tawny
x
Romariz
Reserva Latina
x
Romariz


Quiz No.8

12. května 2009 v 12:17 | p.j.
Hlavní boom rozkvetlých stromů je za námi, hlohy, kaštany i javory už dokvétají, snad ještě lípy přidají časem ke vzduchu omamnosti. To ale nevadí, stačí když zaprší a půda či posečená tráva uvolní tisíce vůní zase jiných odstínů a kvalit.

Jedna z výhod života na sídlišti (Je lepší si umět připomínat výhody než se trápit principielními neduhy.) je to, že zeleň v nich je často takové malé arboretum. Takřka při každé procházce svádí má zvědavost (Jak se tenhle žlutě kvetoucí keř asi jmenuje?) souboj s leností (Když atlas dřevin je drahý, určitě vyprodaný, určitě bych to našel na internetu). Chvíli jsem se opájel tím, že přece statečnější je se vykašlat na nějaký předpis, jak se co jmenuje, a pojmenovat si rostliny a živočichy ve svém světě svými vlastními jmény. A když o tom budu chtít někde vyprávět, nafotím to mobilem, protože obraz je víc než jméno. No ale...i tohle je už asi za hranicí, kde začínají mé těžko spolknutelné úlety. Možná si přeci jen ten atlas pořídím.

Třeba tenhle strom (co právě ve včerejších deštích nechal většinu své bílé krásy) mi vůní evokuje nejvíc takovou tu těžko jinak popsatelnou nasládlou prašnost pudinkového prášku, kterou často potkávám u některých vín ze Znojemska (typicky veltlín a neuburk z Weinperk nebo i rulandské bílé z Volného pole). Podobně voní i hrušeň. Zaboha jsem nikde nenašel, jak se to jmenuje. To nevadí, říkám tomu "Princezna ze mlejna".





Pár drobností

11. května 2009 v 10:59 | p.j.
Nedlouho po tom, co si na Víno&destiláty u novinářské brány opsali z průkazky má data, se mi ve schránce objevil časopis Perlivý svět, který na kvalitním papíře vydává skupina kolem Bohemia Sektu/Dynybylu atd. Celé je to v tom duchu rafinovaného marketingu, kterým se vydal i Mikrosvín a mnozí jiní: čili, že pít (jejich) víno je LUXUS. Důležité je o tom přesvědčit různé celebrity a ostatní členy tohohle sladkého života plného jachet, parfémů, švýcarských hodinek, golfu a rozesmátých dobře tvarovaných blondýn. Pak už to jde samo a i "běžný spotřebitel" rád podléhá sebeklamu, že když si tohle víno kupuje a pije, tak že vlastně do tohohle světa taky trochu patří. Ale o tomhle typu snobismu se rozepíšu jindy, lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se z Perlivého světa nedozvěděl i leccos nového a zajímavého, nejpodstatnější mi přijde, že onen úžasný a donedávna těžce utajený sekt "Blanc de noirs", který jsem chutnal na podzim při otevírání vinic Na Opyši u Pražského Hradu, už pomalu míří do distribuce., na jejich e-shopu stojí těžko uvěřitelných 135,-Kč. Musím zkusit, zda mi sedne v poklidu domova stejně dobře jak tehdy.

Jinak jsem o víkendu na jednu párty vylovil z útrob archivu pár nulapětek ze Znovínu: Sz05ps, Vrbovec, Vinná hora; Sau 05ps z téže trati a Vz 05jak "Gout de terroir", Krhovice, Skalka - byl jsem až překvapen, jak skvěle se tato vína vyvinula v porovnání třeba s jinými ročníky.

A když už si to budete praskat z Prahy po dálnici na Plzeň, tak sjedete-li exitem do Žebráku (lepší je sjet až druhým toho názvu ve směru od Prahy), na náměstí je malinký, ale neuvěřitelně stylový a útulný Hotel Žebrák, ve kterém kromě reprezentativního výběru vín z celé České oblasti mají ve vinném sklepě i vína z občanského sdružení, které v nedaleké obci Otmíče obdělává po staletích znovu vzkříšenou vinici. Jelikož je to hotel, doklepete se tam třeba i v neděli, a i když restaurace má otevřeno až od 11:00 a sklep ještě později, bez problémů vám víno prodají i tak. Bílé a růžové mělo zbytkový cukr, zakoupil jsem tedy na zkoušku raději červené (150,-Kč). Dám vědět, jestli to za to stálo.

Pinot jak vyšitý

5. května 2009 v 8:47 | p.j.
Normálně nepřekypuji doporučeními, co kde levně pořídit v supermarketu, ale v Albertu jsem nějak podlehl nevím čemu a udělal výjimku: Koupil jsem si nulasedmičkový pinot noir a nestrčil ho do archivu nýbrž asi po týdnu prostě načal. A udělal jsem dobře.

Šlo o Rulandské modré 2007 pozdní sběr, VÍNO MIKULOV, Velké Pavlovice, Trkmanska (to je šírá mírně zvlněná krajina směrem na Bořetice). Smetanově jemná, lehce kořenitá vůně, pěkná typicky brusinkově-šípková, přiměřené plná chuť s hořkočokoládovou (až frankovkovou) dochutí. Žádné Grand Cru, ale opravdu povedený "village" pinot, kterému jsem s chutí udělil 4,5 hvězdičky a uháněl pro další lahve. Během pěti dnů to ale v regále dost prořídlo, zřejmě nejsem sám, kdo zavětřil. V Albertu stálo něco přes 120,-Kč, koukal jsem že o něco málo dráž jde pořídit v několika e-shopech. Neříká se mi to lehce, ale i v těhle "ne zrovna malovinařských" vodách občas plave pěkná rybka, od tohohle vinařství už druhá překvapivě dobrá zkušenost během krátké doby.