stejně stará Večernice

7. dubna 2009 v 11:28 | p.j.
Už se neodvažuji o tom psát samostatnou recenzi, protože chvalozpěvných textů na Znovín je u mě tolik, že už mi nikdo neuvěří, že jsem za to nikdy nebyl u Znovínu nijak zvýhodněn.

Z kartonu z nového katalogu nejdřív zahučela Večerka - Veltlínské červené rané 2008 jakostní z mé oblíbené trati Skalky u Šatova. Oblíbených vinic mám na znojemsku víc, ale kdybych si mohl vybrat, kde bych chtěl sám hospodařit, tak tady je mi to nejbližší. hlavně to stepní okolí přiléhající k trati by mne nutilo k posedavému rozjímání. Večerka tu byla navíc vysazená v roce mého narození - 1972.
Znovín samozřejmě chrlí i líbivé sladolepy, přímočaré banánovky, ovšem, dáte-li si práci nebo máte lety čuch, kde hledat, najde i milovník přirozeněji znějících vín pravé poklady. Tahle večerka ladila spíš do podzimu tóny tlejícího listí a neklidné potoční vody. možná si to sugeruji, ale tohle snad ani nemohly vyrobit ty dokonalé "umělé" kvasinky, cítil jsem tu divokost spontánního kvašení. Ovšem chuť nebyla podzimně unavená, naopak, svým jemným způsobem šťavnatá a v dobrém smyslu ryzí, prostá, nevymyšlená. Viděl jsem v tom tu skalnatou step - co si ještě od terroirového vína přát více.
V katalogu stojí 80,- Kč.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | Web | 8. dubna 2009 v 7:02 | Reagovat

p.j.: No, že by ve Znovínu kvasili jakostky spontánně? Nevím nevím :) Ale čte se to hezky.

2 p.j. p.j. | E-mail | 8. dubna 2009 v 8:26 | Reagovat

No, uznávám, že to nezní pravděpodobně. Možná jen nedrží teplotu tak nízko a používají nějaké méně aromaticky výrazné kmeny.

3 p.j. p.j. | E-mail | 8. dubna 2009 v 8:27 | Reagovat

a nechají to na kvasinkách chvíli poležet a při čiření a filtraci to tak neočešou o to zajímavé.

4 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 8. dubna 2009 v 11:21 | Reagovat

taky se mi na spontanni kvaseni moc nechce verit (i kdyz nekdy je lepsi verit a radsi se moc nezajimat :) )

jinak satovske trate jsou obecne zajimave. vecerky ze skalky si v minulych rocnicich pamatuju jako prijemna vina, ale domu jsem se nikdy nezasoboval - mozna cas to zmenit? nemaji tam letos trosku vic cukru? - nemuzu ted najit lonsky katalog...

5 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 8. dubna 2009 v 11:23 | Reagovat

...uz jsem se o tom nekolikrat zminoval, mezi tema 80-100kc znovinskyma vecma si pro sebe mnohem casteji neco vyberu nez u tech >150kc privlastku...

6 p.j. p.j. | E-mail | 9. dubna 2009 v 8:33 | Reagovat

Vinný pavouk: tak já normálně též jdu spíš do suchých přívlastků, ale v tom novém katalogu logicky přívlastky 2008 ještě skoro nejsou (nejsou nalahvované - kromě jedné pálavy, ale ta je polosladká a z Fréd, a potom rýňák z tasovic - ten jsem samozřejmě též vzal) a ty 2007 přívlastky už nějak mám prochutnané. takže jsem vzal karton skoso samých jakostek, a zatím se to ukazuje jako dobré rozhodnutí. včera jsem načal šardonku ze Slupi, Dolních vinohradů - a opět jakostka dle mého gusta. nějak se jim daří z toho neočesat tu bohatost mladého vína, není to provoplánově ovocité (s čímž může mít třeba někdo problém), spíš to nutí znovu a znovu to ochutnávat a pojmenovávat zase další a další nejednoznačné polotóny. takhle mě to baví, i když to není víno od malovinaře. Jinak ta večerka má 3.9g cukru, 6.1 kys, 12% alkoholu a 23g extraktu.

7 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 9. dubna 2009 v 11:55 | Reagovat

he :) mozna jsme si uplne presne nerozumeli, pro jistotu jsem si to po sobe jeste jednou precetl :) mozna je to ale spatne formulovane.

chtel jsem komentarem rici, ze ja jsem prave temahle osmdesatikorunovyma jakostkama vetsinou vice potesen nez jejich drazsima privlastkama...

analytiku letosni vecerky z katalogu znam, ale nemuzu najit lonsky katalog (mam ho asi na chalupe) - nevis jake byli analytiky v minulych letech? pripadne mi, ze mam v pameti mene cukru (ale mozna i kyselin)...

8 p.j. p.j. | 14. dubna 2009 v 11:05 | Reagovat

Vinný pavouk: sorry, to je to mé rychločtení :-)
Koukal jsem se do rok strého katalogu, tak je markantní a nezvyklé, že u 2008 jsou kyseliny přes 6gramů,dlouhá léta "seděly" na 5,5g. Cukry bych řekl že někde mírně stouply (třeba u Včr) jinde se drží skoro stejně, u RŠ třeba ale poklesly.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama