Nakyssswelo :-S

2. března 2009 v 11:26 | p.j.
Dorazil mi nový Katalog zásilkové služby Znovínu. Docela mne zaujalo, že znovínští překročili svůj stín a jejich prakticky neoblomná hladina kyselin po léta jen zřídka se odchylující od 5,5-5,6g/l najednou v ročníku 2008 poskočila zhruba o gram výše. A ne všude je to maskováno zbytkovým cukrem. Přehodnocení technologie směrem ke šťavnatosti a přiznání ročníkové odlišnosti tleskám a z jakostek si leccos kroužkuji.

Pohled do analytik nového Salonu vín 2009 mi vydráždil slinící reflex ještě více. Sice je leckde kyselina nad 7g potírána zbytkovými cukry (leckde opravdu masivně), ale najdou se i tady hrdinové, které rozhodně hodlám okusit: RR06ps Sonberk (kys 7,1g/l; cukr 4.8g/l), Dornf08zems Esterka Vít, Čejkovice, Noviny (kys 7,2g/l; cukr 6,5g/l), Char07jak, Nové vinařství (kys 8,2g/l; cukr 4,0g/l) a zejména RR07ps Vinařství Kovacs, Nový Přerov, Na štrekách (kys 9,0g/l; cukr 3,8g/l)!!
Jinak absolutním rekordmanem v obsahu kyselin je Cuvée Gabriel 2005výb z Nového vinařství s 10,1g/l (ovšem tam je i 32,5g/l cukru). No vida! Vivat počinům, které se nebojí zvednout od zaprděného průměru!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dušan Dušan | E-mail | 2. března 2009 v 14:04 | Reagovat

Vína s vyšší kyselinkou jsou pro mne osobně tím, co mám na vínech z Moravy rád. Taková vína jsou pro mne svěžejší a pitelnější než vína s malou kyselinkou a vyšším cukrem - ale to asi pro všechny, co vyznávají spíše suchá vína před slaďáky. Do mailu posílám malý seznam vín z Moravy, která by tě díky vyšší kyselince mohla zaujmout :-)

2 Tom Tom | E-mail | Web | 2. března 2009 v 14:18 | Reagovat

p.j.: nenašel bys někde v Tvých zápiskách víno s nejvyšší kyselinkou, které jsi kdy pil? Docela by mne to zajímalo...

3 p.j. p.j. | E-mail | 3. března 2009 v 11:59 | Reagovat

Díky Dušanovi za kyselinovou hitparádu. V té excelové tabulce jsou též extrašpeky. Až na jednu výjimku všechno přední pěstitelé z mikulovska: Reisten, Kovacs, Peřina, Galant, Tanzberk... Tou výjimkou je Velkopavlovická šlechtitelka. I jejich červená vína jsou pozoruhodně výš než je obvyklé, ale zřejmě díky vysokým extraktům to celkový dojem neruší. Tam bych se ani dlouhodobé archivace nebál.

4 p.j. p.j. | E-mail | 3. března 2009 v 12:04 | Reagovat

Tom: poznámky o analytikách si nevedu, tak se jen mohu odhadovat, že to bylo buď něco od výše jmenovaných vinařství, nebo něco z Mosely, nebo nějaká slámovka/ledovka (tam je pod cukrem často též hodně vysoký obsah kyselin) či sekt/champagne. ale skoro bych si tipnul, že nejkyselejší byl můj bílý burgund 2006 tuším. drobet jsem ho podtrhnul a tam teda muselo být odhadem tak 12g - prostě extrabrut s vymíchanými bublinkami :-) Mám ještě pár lahví, ty vydrží určitě dlouho :-)

5 J.Č. J.Č. | Web | 3. března 2009 v 13:52 | Reagovat

p.j.: jsem chtěl napsat, že tvůj burgund byl určitě jedním z favoritů :o)

6 Tom Tom | E-mail | Web | 4. března 2009 v 11:26 | Reagovat

p.j.: díky za info. Že bys jej vzal v sobotu do Slanýho na srovnání chutě po Tvém mopru? :)

7 p.j. p.j. | E-mail | 6. března 2009 v 6:56 | Reagovat

Tom: no, to neslibuju. Dneska se do sklepa nedostanu a zítra budu mít co dělat, abych vše stihnul. ale tak snad se uvidíme někdy jindy, jestli se na to nezapomene, někam to vezmu na pobavení.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama