Kverulanti z Burgund

6. března 2009 v 14:08 | p.j.
Přátelé! To je hlína! Cosi jsem konzultoval s panem šéfredaktorem nejmenovaného oborového vinařského časopisu a v rámci diskuse jsem v jednom mailu dostal číslo Vinařského obzoru č. 2/2002. Pěkně jsem si početl a rozesmál se u článku Příčiny vysvětlující různost kvality vín ze stejných oblastí Burgundska. Popisuje se tam jakási podivná akce, kdy se rozeslaly vinařům dotazníky ohledně technologie, pak trochu "zlepšovatelé" oněměli hrůzou a v závěru článku se dotčeně dožadují "stanovení postupů" , "typizace", "stálosti typičnosti", atd. jen doufám, že tihle typizátoři skončili po zásluze debaklem. Jak já miluju Burgundsko… No, počtěte si z nejlibovější pasáže a uznejte, nakolik mají tamní vinaři něco charakterově společného se zdejšími :- )



"Bylo zjištěno, že zpracovatelé, běžnou a předepsanou technologii, jako je jemné čiření, školení, filtraci a používání čistých kultur kvasinek, nepovažují za technologii tvořící kvalitu, ale za technologii, která zabraňuje vzniku vad a nemocí vína. Jen velmi známé a velké vinařské podniky dodržují předepsanou technologii. Například z 59 vinařů v Côte de Beaune jen 8 používá ušlechtilé kvasinky a jen 10 krášlí (čiří) víno. Používají tradiční zastaralou techniku, která se liší sklep od sklepu. Stanovená doba nakvášení je překračována u vín jakostních, sběr se vykonává později a to znamená vyšší obsah cukru, než je stanoveno pro partie vín určených ke zrání v nových dřevěných sudech. Nedodržuje se ani stanovený podíl vín určených pro zrání v sudech. Získané poznatky ukazují, že každý vinař v Burgundsku pracuje podle jemu dobře známých technologických postupů a jen nerad poslouchá příkazy a nová technolgická doporučení. Zdůvodňuje to tím, že to odpovídá postupům stanoveným vyhláškou. Proto, že tyto jsou stanoveny dost volně, dají se různě vykládat. Hlavně proto, že obsahují možnost vyrábět za předpokladu respektování ,stálých místních zvyků´." (Pramen: Revue des Oenologues 101/2001; přeložil ako)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 floriš floriš | E-mail | 6. března 2009 v 14:20 | Reagovat

No zaplaťpámbu za různost a kverulantství - jen v druhové diverzitě je předpoklad slušného přežití. Jinak by i Burgunsko nakonec skončilo s vinnou kulturou stejně blbě jako restaurace III. cenové skupiny v Česku: Jaké máte víno? Bílé a červené - které si dáte?

2 J.Č. J.Č. | Web | 6. března 2009 v 14:36 | Reagovat

To je slušný úlet :-D

3 Vinograf Vinograf | E-mail | Web | 6. března 2009 v 18:04 | Reagovat

floriš: Jo, znám i pokračování:

"Jaké máte bílé a jaké máte červené?"

(Vražedný pohled)

"Máme DOBRÉ bílé a DOBRÉ červené."

4 MT MT | 7. března 2009 v 13:22 | Reagovat

Jasné, proč ne ? Připomíná mi to "brutálně poučný" rozhovor s Didier Dagueneau .)) budiž mu země lehká.

Poslední číslo VO mi, sic zatím po zběžném prolistování, přijde jako komplexně nejinteresentnější VO, co jsem v poslední době četl .)

5 kl kl | 8. března 2009 v 14:22 | Reagovat

čau MT,

řekni nám prosím něco o tom rozhovoru s Didierem, prosim Tě nesmírně mě to zajíma

karlo

6 MT MT | 10. března 2009 v 11:16 | Reagovat

Je to už hezky pár let. Nepamatuji si přesně detaily, tehdy jsem si myslel, že něco vím a věděl jsem kulový .)  Nicméně tam šlo o to, že se s ničím nepáral, měl takovou pověst zlobivého. Čekali jsme na něj v jeho Che Guevarově ulici .), přijelo drahý auto s kravaťáky, zezadu vystoupil hipík s páčem a šátkem na hlavě, pracovní zašpiněný hadry - vzhledem k tomu, že byla zrovna doba řezu, tak jsme hádali, že vzali s sebou nějakého pracovníka a hledali jsme, který z těch kravaťáků to bude .)) Přišel hipík, pozorně si každého změřil, podali jsme si ruky a provedl nás po sklepě a dal nám koštnout mladé Sg z pár sudů. Degustaci vlastní už vedl jeho syn, pak se s náma bavil na obědě kam nás pozval, kde byla spíš hlavní sranda - omlouvám se, ale není asi důležitý obsah rozhovoru jako takový, navíc by to bylo vytržené z kontextu prostředí a oné zajímavé atmosféry. Spoustu o jeho názorech či osobě si můžete přečíst na stránkách http://advivum.cz či http://jizni-svah.cz. Bylo to skákání od jedné věci k druhé.

Každopádně když jsem se díval na průběh kvasných teplot, které měl každý sud vepsány na cedulce (až 29 stupňů C), jen to suše komentoval ve smyslu "no nepo.eru se, když to tak chce" .) Chápete, u Sauvignonu takové teploty ? Všude jen najdete, že kor u aromatických odrůd by měly být teploty nižší v zájmu zachování aromatu, ale kterého, chci tam vůbec jen to primární ? .)

Na začátku prohlásil, že si každý musí k cestu vínu najít sám, ne nutit víno aby to dělalo za něj, takže jestli se někomu něco nelíbí, že to nepochopil, tam jsou dveře. Nazdar.

Zvláštní a zajímavý člověk.

Sorry, zápisky jsem ztratil, ale někde snad mám pár fotek.

7 p.j. p.j. | E-mail | 10. března 2009 v 13:18 | Reagovat

MT: zavidím takové zážitky, fotky pošli, pietně vystavím.

8 MT MT | 10. března 2009 v 23:39 | Reagovat

Já věřím, že se někdy potkáme osobně, takže CD s fotkama vemu s sebou

9 kl kl | 17. března 2009 v 13:22 | Reagovat

MTéčko, nechceš přeci jen poslat nějaký fotky p.j., aby tady něco vystavil... byl bych za to vděčný kdybych je mohl taky zhlédnout.....co ty na to...myslíš, že by to byl problém?? i p.j. by je doufám rád zveřejnil, nebo ne?

karlo

10 p.j. p.j. | E-mail | 19. března 2009 v 15:40 | Reagovat

no jasně!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama