Gastrotip

24. března 2009 v 8:42 | p.j.
Už jsem to vlastně někde kdysi psal, ale připomenu znovu: první jarní zeleninovou delikatesou mohou být pupeny stromů. Některé sice rychle vyplivnete, ale jiné jsou překvapivě lahodnou esencí tohoto období. Dokonce i jehličnany (některé) zafungují. Rozhodně to nepíšu proto, abyste kvůli míse jarního salátu odrbali stromu zárodky listoví kam až dosáhnete (nadměrná konzumace může být, podobně jako u naklíčených semínek, spíš zdraví škodlivá). K tomu, abyste jaro vnímali ostřeji stačí semtam uzobnout cestou. ale srovnávací degustaci ani žebříček nechutnějších dřevin ode mne nečekejte - o tom to není. Mimochodem: réva vinná má zatím k otvírání pupenů daleko, ale při podlomu schválně zkuste ochutnat i mladé "masíčko" z ní.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | Web | 26. března 2009 v 11:53 | Reagovat

p.j.: ale žebříček nejchutnějších dřevin není vůbec špatný nápad :) Nechceš se do něj pustit?

2 Evas Evas | E-mail | 27. března 2009 v 9:22 | Reagovat

Nejlákavější dřevina pro mě celé dětství byl konec tužky :-) Ne že by to byl takový gurmánský zážitek, ale prostě jsem si nemohla pomoct! Vyléčily mě až tužky s gumou v kovové objímce.

3 J.Č. J.Č. | Web | 27. března 2009 v 11:04 | Reagovat

Evas: nejen konec, ale celá! Kolik koh-i-noorek jsem jen požvýkal! :o)

4 p.j. p.j. | E-mail | 30. března 2009 v 11:29 | Reagovat

to já jen syslil (a sylím) ty z cedrového dřeva a sice nežvýkám, ale čichám...mmm!

5 p.j. p.j. | E-mail | 31. března 2009 v 6:35 | Reagovat

včera jsem uškubnul mou oblíbenou kdouli (nebo kdoulovec - tenhle taxonomický spor mne nějak nepumpuje), akorát se začínala nalévat do těch rudých poupat...a dostal jsem kyanovodíkovou ránu srovnatelnou s hořkou mandlí i jablečným zrnkem zároveň :-)

6 Evas Evas | E-mail | 31. března 2009 v 12:32 | Reagovat

Myslím, že kdoule rostou na kdouloni - tj. ovocném stromě. Kdoulovec je růžově kvetoucí okrasný keř, nemýlím-li se. Ten jste ochutnal? Tomu říkám dobrodružná povaha... :-)

7 p.j. p.j. | E-mail | 31. března 2009 v 13:06 | Reagovat

No, je to asi složitější. Zkuste si zadat do vyhledavače "kdoule kdoulovec". Názory na to se trochu liší. Každopádně plody sbírám, očichávám, nakládám do vínovice a pupeny jsem sebral z keře, který kvete červeně, takže asi spíš kdoulovec. Okrasnost neznamená jedovatost, ostatně smrtelně jedovatých věcí v mírném pásu roste jen málo - třeba konvalinka, tabák, lilek brambor...

8 Evas Evas | E-mail | 31. března 2009 v 13:32 | Reagovat

Vím, že kdouloň i kdoulovec mají plody, které se dají různě upravovat ke konzumaci. Z kdouloně jsou podstatně větší, takže je samozřejmě výhodnější použít tyhle. Ale kdo má k dispozici jen kdoulovec, nakládat může taky :-) Naložit do alkoholu - to je dobrý nápad! Musí to nádherně vonět. Vymáchali jsme už kde co, ale kdoule mě kupodivu nenapadla. Díky za tip.

9 p.j. p.j. | E-mail | 31. března 2009 v 14:25 | Reagovat

kdoulovec je právě na nakládání lepší, protože má menší plody, tudíž větší povrch voňavoučké slupky a když se seberou ty menší, prolezou bez problémů i rozumným hrdlem třeba velké skleněné kečupovky, z které se to lépe slévá než z nějaké zavařovačky. ovšem musí se to vychytat, cutnat každý den macerace - když se to tam nechá dlouho nebo kdyby někoho napadlo to nakrájet, tak se tam vylouží utrejchová kyselá svíravost, co kroutí uši. ale tak po šesti dnech je to akorát. akorát to už v téhle fázi voní úplně jinak než plod. to mi dost zamrzelo, ale když se stočený macerát nechá pár měsíců vyzrát (žlutá barvička se změní na koňakovou), tak se vůně plodů zase vrátí jako ozvěna.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama