Quiz No.: 4

23. ledna 2009 v 9:30 | p.j.
Co znamená sur lie?

1) víno zraje na postupně odumírajícím kvasinkovém kalu za stálého míchání a dolévání
2) víno zraje na postupně odumírajícím kvasinkovém kalu za občasného míchání a bez dolévání
3) víno zraje na postupně odumírajícím kvasinkovém kalu bez míchání, dolévá se, když je potřeba
4) jsou možné všechny postupy nebo dokonce i jen nasypat tam nějaký preparát z rozrušených kvasinek.

A) víno se pak lahvuje bez filtrace.
B) víno se může i filtrovat, když se vinaři chce.

Těším se na tipy. Hezký víkend!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MT MT | 23. ledna 2009 v 12:40 | Reagovat

C und B ist richtig

2 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 25. ledna 2009 v 16:24 | Reagovat

ja bych tipoval 2+a (vzdycky jsem mel za to, ze se vino lahvuje bez filtrace, ale popravde receno kdyz to takhle vidim napsane, jsem trochu nerozhodnej :o)

3 J.Č. J.Č. | Web | 26. ledna 2009 v 9:59 | Reagovat

Odpověď se může lišit. Jde o to "jak by to mělo být dle tradice", jak dle zákona a co je dovoleno v případě, že si chci tenhle nápis dát na láhev vína z Čech či Moravy? :)

Mám pocit, že u nás by se to vůbec nemělo psát (místo toho raději školeno na kvasnicích nebo tak) a sur lie měl být chráněný pojem z Francie. Ale netuším, zda se to do zákona nakonec dostalo :)

A jinak hlasuji pro 3 a A (jako osoba tradičně naivní)

4 Evas Evas | E-mail | 26. ledna 2009 v 10:20 | Reagovat

Jako osoba naivně netradiční hlasuji pro 4 a B :-)

5 p.j. p.j. | E-mail | 26. ledna 2009 v 12:21 | Reagovat

Tak ke cti mi to jistě neslouží, ale tento Quiz jsem ťukal v pátek zběsile a nakvap spíš po paměti. Správné řešení z hlediska francouzského označování (ovšem podotýkám, že ani ve Francii to není kontrolovaný termín, tj. když to vinař udělá trochu jinak, nikdo ho za to nemůže stíhat) lze nalézt v trochu nenápadně zasutém koutu Encyklopedie na www.ovine.cz (ťukněte na Encyklopedie a v roletce na Kategorizace - tam si můžete počíst, pod Českou republikou, co kolegové opsali z nějaké místní encyklopedie, ale přesnější je to, co se Vám objeví, když si přehodíte stát na Francii - mimochodem, až budete mít více času, tak doporučuji prolézt i varinaty Jakosti/Francie a Oblasti/Francie). podle toho by byly správně možnosti 2) a 3), ovšem dočetl jsem se v jednom zdejším velmi oficiálním slovníku pojmů, že lze použít i ty preparáty z rozrušených kvasinek a pamatuji se docela jasně, že na popiskách zdejších sur lie vín byly právě i postupy, kdy se víno pomocí nějakého sofisitkovaného míchadla vrtělo v sudu nepřetržitě několik měsíců. Naši vinaři nejsou zatíženi žádnou svazující tradicí,v zákoně tento termín vymezen není (já ho tam aspoň nenašel ani v jednom), takže experimentují. Podle mne spíš filtrují, tady se zákalu v lahvi všichni bojí jak čert kříže. ale samozřejmě pravověrně je to bez filtrace (non filtrée). Na jednu stranu by v tom člověk mohl vidět prznění, neúctu k tradici, komolení po generace předávaných postupů svázaných navíc s určitým geografickým prostorem a odrůdami. Degradaci pojmu, který pak už nezaručuje vůbec nic konkrétního. Na druhou stranu, když už se opičíme, proč si zároveň nezaexperimentovat, třeba to povede k nějaké vlastní odvozené a svým způsobem pak i originální tradici, která se třeba chytne určité naší odrůdy či regionu...anebo se obloukem po čase vinaři ubezpečí, že tudy cesta nevede a zamyslí se nad tím, čím jsou odlišitelní i bez toho.

6 p.j. p.j. | E-mail | 26. ledna 2009 v 12:26 | Reagovat

A zapoměl jsem dodat, že vína sur lie neobyčejně preferuji téměř v jakémkoliv provedení (zatím mi stejně připadá, že co kus, to originál). To je ten archetyp vína, kde se potkává život, svěžest, růst se smrtí, zmarem a rozkladem! To je to bohatství a proměnlivost, které jinými postupy končí někde na dně sudu či na filtrační vložce.

7 MT MT | 27. ledna 2009 v 0:07 | Reagovat

"bez filtrace" ve spoustě případů znamená bez ostré, čili proběhne pouze na zachycení mechanických nečistot, což v důsledku znamená nula nula nic.

Ale je dobré vědět, že nic nemusí být v důsledku absolutní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama