Quiz No.3

16. ledna 2009 v 9:06 | p.j.
Jak je to s poměrem vína z dovozu smíchá-li se s vínem tuzemským v komoditě zvané "révové víno jakostní"? Kdy už je podle zákona nutné přiznat víno z dovozu na etiketu?

a) do 50% se to na etiketu přiznat nemusí
b) dovozového vína musí být aspoň 15% a na etiketě to musí být uvedeno vždy
c) do 15% se to na etiketu uvádět nemusí

Dost se těším na Vaše tipy a podikutujem zase o správných odpovědích v pondělí.
Hezký víkend!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evas Evas | E-mail | 16. ledna 2009 v 10:40 | Reagovat

Nad 50 % se cizina přiznat musí. Takže za a)

2 JP-retired JP-retired | E-mail | 16. ledna 2009 v 18:41 | Reagovat

To je těžká otázka. Původně jsem na quiz nechtěl odpovídat, ale jen ze zájmu jsem se podíval do Zákona č. 321 z r. 2004 o vinohradnictví a vinařství, jestli bych vůbec uměl najít odpověď. Je-li to ten zákon, který máte v otázce quizu na mysli, pak se musím svěřit, že pojem "révové víno jakostní" jsem tam vůbec nenašel, pojem "víno tuzemské" ani "z dovozu" taky ne. Par. 18 odst. 6 pro Jakostní víno říká, že jeho etiketa musí obsahovat jméno vinařské oblasti, v níž bylo vyrobeno. O zemi původu je pak par. 20 odst. 7 pro Jakostní šumivé víno, který mj. říká, že etiketa může obsahovat zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z nich bylo vyrobeno aspoň z 50 %. Takže jsem pro sebe učinil závěr, že buď neplatí žádná z nabízených možností, anebo bych jako případný vinař s výkladem zákona pohořel. Rád se nakonec dovím, jak to vlastně je.

3 p.j. p.j. | E-mail | 19. ledna 2009 v 8:52 | Reagovat

Upřímně řečeno, se správnou odpovědí si nejsem jistý a tento Quiz jsem vlastně lišácky předhodil, aby mi to někdo víc v obraze konečně rozklíčoval. chtěl jsem zatáhnout do diskuse hlavně moraváky-vinaře a právníky. ale to se nepodařilo, zřejmě jim chybí motivace :-) Je to tak: Vinařských zákonů a doplňujících předpisů vyšlo v řadě několik, přičemž ty další v řadě často jen něco přidaly, měnily některé paragrafy předešlých a jiné nechávaly v platnosti.  Pojem "révové víno jakostní" definuje už ten první zákon, 115/1995, a tam je právě ta definice ad a) (Nevím, jak Vás nechává v klidu, že bychom pili "Moravu" ve skutečnosti mixnutou třeba Rakouskem, Itálií, Maďarskem skoro 1:1, aniž bysme to tušili, nejsem dalek tomu to nazvat státem legalizovaný podvod na spotřebiteli). Dále ještě existuje Předpis 50/2002, který mění jak 115/1995, tak 216/2000, konkrétně paragraf 9e tohoto předpisu praví, že víno či révový mošt z dovozu lze mísit s tuzemskými, ale jen za předpokladu, že podíl každé ze složek bude minimálně 15% a na etiketě to bude uvedeno jako směs vína tuzemského a dovozového - tedy ad b). Jenomže ty paragrafy se taknějak nekryjí v tom smyslu, že by ten nový "přemazal" text toho staršího. Nejsem právník, ale spíš to na mě dělá dojem nedotaženosti, že jakoby vedle sebe platilo a) i b), přičemž a) se asi leckomu dost hodí, b) si zřejmě vynutily předpisy EU, takže v duchu "aby se vlk nažral..." No nevím. Třeba ne. Teď ráno, jak jsem to znovu projížděl, jsem našel i v tom nejnovějším 215/2006 toto:   V § 18 odstavec 4 zní:

"(4) Jakostní víno odrůdové se vyrábí z vinných hroznů, rmutu, z hroznového moštu, z vína vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín, a to nejvýše z 3 odrůd.".

Takže to bych si vysvětloval, jakože konečně je to jasný - i jakostní odrůdové musí být vyrobené z hroznů minimálně stejné Oblasti, tj. Čechy nebo Morava. takže bych mohl konečně klidně spát a nehledat ve víně tóny cizích krajů? :-)

4 p.j. p.j. | E-mail | 19. ledna 2009 v 9:01 | Reagovat

no a ještě by bylo spravedlivé dodat, že četbou i ke mně dosákly informace o tom, že ani nejprestižnější oblasti si nedělaly vrásky a v duchu toho, udržet kvalitu, prestiž i ceny, svá vína vylepšovaly. V Bordeaux temnějšími víny z Cahors, ze Severní Rhôny (něřku-li pálenkou, jak prezentoval nedávný článek B. Trojaka ve Vinařském obzoru), v Burgundsku zase do propuknutí skandálu víny z alžírska (cca polovina 20. stol). a to bude nejspíš jen špička ledovce. asi je lepší moc nepátrat :-)

5 H. H. | E-mail | 19. ledna 2009 v 12:53 | Reagovat

Sice ty pověstné dveře od maštale otevírám až poté co se koně splašili a utekli (byla jsem mimo republiku a mimo příjem), jestli je to 15 nebo 50 % na tom celkem nesejde, protože není-li žalobce, není ani soudce. A vůbec, kontroluje ty procenta někdo? A  jestliže ano, tak jak? Od jednoho obchodníka s víny vím, že se mu dobře na Moravě prodává cisternový Monastrell ze Španělska na vylepšení barvy i těla, zatímco jiný sklízí úspěchy s odrůdou Syrah/Shiraz z Brazílie... A kdo u nás kupuje ty vagóny rakouských vín, jichž ČR je největší odběratel? Mají to uvedené na etiketě?

6 André André | E-mail | 19. ledna 2009 v 13:38 | Reagovat

H: Tak to je trefený hřebíček na hlavičku. Základní problémy jsou dva:

1) Papír snese všechno. To znamená, kdo v tom umí chodit vždy to nějak zlegalizuje.

2) Jak to poznat. Lze nalézt obhájitelnou metodu rozlišující domácí vína od dovozových?

Dokud se nepodaří uspokojivě vyřešit tyto problémy, je otázka na procenta celkem irelevantní.

7 p.j. p.j. | E-mail | 19. ledna 2009 v 14:21 | Reagovat

:-)) No vida! Aneb: co všechno jsem vskrytu tušil, jen jsem se bál zeptat.... čili "Euročervené s příchutí Frankovky"?

8 J.Č. J.Č. | Web | 19. ledna 2009 v 15:47 | Reagovat

Přesně, to euročervené sedí :) To podezření na podstatný podíl nějakého Rakouska či ještě něčeho vzdálenějšího jsem už parkrát měl, ale dokažte to... a dávat podnět k SZPI, protože mi víno přijde mixnuté, no nevím...

9 H. H. | E-mail | 19. ledna 2009 v 18:59 | Reagovat

"Euročervené" tak fifty-fifty neboť tu máme mimo jiné taky Frankovku z Makedonie a Cab Sauv nebo Merlot z Chile...  Ale "eurobublinky", to by docela šlo  :O)

10 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 20:08 | Reagovat

Správná odpověď: přiznat se to nikdy nesmí! Jednou jsme takhle seděli u vína a kecali, až se řeč měnila v báchorku. Drbali jsme místní poměry a spolustolovník vyprávěl, jak jeden vinař zažádal o dotace na výsadbu nových vinic v podmáčeném ďolíku, kde víno prostě dobře růst nemůže... proč to dělá? Chce se pojistit proti neúrodě?? Zasmál jsem se, protože zmíněný vinař zároveň dováží víno a už byl taky přistižen. Z každého hektaru nové vinice teď zlegalizuje ekvivalent 140 metráků moldavského vína... nebo jsem paranoidní? Ale možná se mi to jen zdálo, když jsem se tuhle přepil vína :-(

11 mjnnbloyzrf mjnnbloyzrf | E-mail | Web | 24. dubna 2009 v 9:32 | Reagovat

PBBCRJ  <a href="http://hichucibolsh.com/">hichucibolsh</a>, [url=http://lgrafxefbnng.com/]lgrafxefbnng[/url], [link=http://htoioacenokc.com/]htoioacenokc[/link], http://uahrdsalygfu.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama