Svatoprůmyslové stabilizované

1. prosince 2008 v 9:44 | p.j.
Tak jsem si konečně odbyl premiéru Svatomartinského. Po letech, kdy jsem sledoval tuto od začátku průhlednou marketingovou akci s posměšným úkosem z povzdálí, mi to někdo naservíroval až pod nos. Ve frontě u kasy v Lidlu stačilo jen natáhnout ruku a Modrý portugal 2008 zemské Svatomaertinské od Ravisu Rakvice za slibných 60Kč mi spadlo do košíku. Dal jsem mu dva týdny na zklidnění a otevřel ho před laickou návštěvou v sobotu. Snažil jsem se odhodit předsudky a dát vínu šanci. Mírně jsem ho podchladil a ve větších sklenkách (Ikea) sledoval změny se stoupající teplotou a provzdušněním. Barva řidší, typický Portugal z typicky většího výnosu. Alespoň žádný pokus o přibarvení. Vůně...hrot propisky už nedočkavě vlhne očekáváním přívalu metafor a přirovnání...trocha poněkud syntetické ovocitosti a cosi mezi plastem a řezaným kuprexitem. Inertní k teplotě a čase. Ovšem teplotu radno držet níže, jinak se průmyslová chuť stává hůře poživatelnou, druhá sklenka už do navštěvy moc nepadá, zbylou decku tajně vylívám do odpadu a načínám radši Modrý portugal 2007 jakostní, Znovín, Vrbovec, Vinná hora, o pouhou dvacku dražší. Návštěva jasně odhaluje, že "tohle je něco jinýho, žejo?" Barva lepší, vůně, je-li držena níže, je ušlechtilejší hned o dvě třídy. V chuti s až podezřele dobře strukturovanou sametovější tříslovinou. Oteplením se víc do popředí dostane takový selský charakter (v dobrém smyslu).

Ne ne, svátek nového vína napříště slavit předčasně zplnoletněnými dětmi nehodlám :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jižní Svah Jižní Svah | Web | 1. prosince 2008 v 10:25 | Reagovat

"plast a řezaný kuprexit" je průmyslová klasika u všemožných záležitostí v tanku sem vožených :)

2 zázmoník zázmoník | E-mail | 3. prosince 2008 v 21:33 | Reagovat

Já jsem militantní odpůrce svatomartinských, tedy v podobě, v jaké se u nás prodávají. Znásilněné, apatické, nezdravé. Minulý týden jsem ze studijních důvodů v jednom z těch útulných lahůdkářství v Toskánsku koštoval s vínomilcem kardiologem italská vini nuovi. Paráda! Perlivá, nefiltrovaná, skutečně mladá nevychovaná mladá vína! Tak by se u nás měla lahvovat svatomartinská. Vždyť je to víno pro okamžitý požitek, proč jej filtrovat a stabilizovat? Kdy na to přijdou v širší moravské Panonii a v české kotletě? Od sklenky "naturální" Garganegy ze Soave zdravím na Barrandov!

3 p.j. p.j. | E-mail | 4. prosince 2008 v 14:34 | Reagovat

Zdravím do Zázmoníků. Ech, zrovna jsem dnes dostal takovou porci chandry za krk, jako už dlouho ne. Půl dne tu tupě zírám, jestli ze mě nevypadne něco víc než jen pozdrav, ale...

4 xando xando | 15. prosince 2008 v 14:56 | Reagovat

jenom tip (ale uz je vlastne dost pozde) stalo za to zkusit letos svatomartinska zrovna znovínu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama