Aromatický postřeh

22. prosince 2008 v 12:33 | p.j.
Možná je to jen drobnost, ale v poslední době jsem si opakovaně všiml, že kromě jiných už dost diskutovaných vlivů na senzoriku při degustaci, má docela podstatný vliv i ono poměrně doporučované kroužení sklenkou. Dost často se mi teď stává, že daleko nejzajímavější, nejsrovnanější a nejpodrobnější vůně je v první sklence, která je chvilku (tři minutky) téměř v klidu, jen ji nakláním kvůli barvě a dlouhe očuchávám. A jakmile tím zavrtím, ty minoritní jemné tóny odfouknou, přebije je vesměs nějaké ovoce nebo dubovina, a ukáží se zase až po nějakém delším čase, kdy ta sklenka stojí, ale jak se to zároveň otepluje, tak už tam toho zas není tolik. Nejvíc je to patrné u velkoobjemových sklenek (Riedel, Spielgau) a "lepších" vín, ale lze si toho někdy všimnout i u OIVky a běžné produkce. Když se nad tím zamyslíte, tak s vínem by se mělo zacházet opatrně, nekarbovat, a najednou se tím točí o závod - jen houšť, kyslíku! Co si od toho vlastně slibujeme? Prý "otevření", snad i někdy oteplení, případně olámání hrotů tříslovině. Ale spíš mi to přijde takové to naučené "Rychle, rychle! Není čas se s tím babrat, máme ještě spoustu věcí ochutnat!" Všiml jsem si, že někteří degustátoři vlastně nestrčí nos do sklenky, dokud si svým profesionálním grifem dostatečně nezakroužili. Myslím, že pokud je čas, mělo by se vyčkávat, zkoumat, oteplovat a otevírat spíš v klidu a časem než prudce. A tříslo touto procedurou sice ztratí část své razance, ale na úkor takové té neharmonické...lascivnosti (jak rád používám). Rozhodně nezjemní a nenahradí se léta pozvolného zrání. Ještě tak bych uznal, že je to užitečné, když v první sklence číhá nějaká ta nepříjemnost v podobě sirného smrádku či podkorkové zatuchlosti. To funguje. Ale jestli budete mít o svátcích čas se se svými "lepšími" víny mazlit ve větších sklenkách, zkuste to pozvolna, průběžně, opatrněji. Zajímá mne, jestli dospějete k podobným závěrům, nebo třeba i opačným.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ELO ELO | 24. prosince 2008 v 14:14 | Reagovat

zaujímavé .) ne že by mě to už někdy nenapadlo, ale spíš jsem nad tím nepřemýšlel takovým způsobem, někdy je zajímavé i prostopouhé čenichání odstavené prázdné sklenice

2 v.b. v.b. | 27. prosince 2008 v 14:53 | Reagovat

naprosto souhlasím od začátku až do konce tak jak je popsáno,i s očicháváním prázdné sklenice.

3 jgqpiw jgqpiw | E-mail | Web | 26. května 2009 v 19:46 | Reagovat

7GDXN5  <a href="http://yhwodzzacpid.com/">yhwodzzacpid</a>, [url=http://dwqgkazbfvel.com/]dwqgkazbfvel[/url], [link=http://jspzpuqnkrcf.com/]jspzpuqnkrcf[/link], http://jicakgfsmixb.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama