O mědi

25. listopadu 2008 v 10:36 | p.j.
Jo, o mědi jsem si včera četl a psal delší mail. Třeba to bude zajímat i někoho jiného:

Chceš-li o toxicitě mědi vědět všechno, můžeš si po večerech studovat kompletní třistastránkový dokument amerických úřadů: http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp132.pdf Samozřejmě když budeš chtít někoho postrašit, najdeš si tam stránky o zvracení, cirhoze jater, fibróze plic a potenciální rakovině. Když z toho udělám výcuc sám pro sebe a doplním pár výpočtama, dostanu, že dávka, co používá Joly (15kg/ha) znamená 350mg čisté mědi na metr čtvereční (Když tam myslivec vystřelí a odhodí mosaznou nábojnici, stoupne obsah mědi desateronásobně :-). Měď je ale v půdě prakticky okamžitě navázána na nerozpustné sloučeniny (na vápencových půdách uhličitan, jinak asi nejvíc sulfid či oxidy). To samé se děje ve vodě, prý během jednoho dne je měď kompletně vysrážena do sedimentu (ovšem to už si rybyopalujou břicho). Jen velice malé procento (tři tisíciny) se v sedimentech či půdě pohybuje jako nenavázané, tudíž potenciálně toxické, tj. z našeho množství je to 0,00105g, tj. 1mg v jednoum metru čtverečním půdy. To je pro zajímavost denní dávka mědi , kterou dostaneš do těla normálním jídlem. Mimochodem měď se v těle naštěstí nehromadí, to, co do tebe vejde, z tebe zase vyjde. Uvádějí, že nejčastější případ, kdy dostaneš do těla významně víc mědi než normálně, je, když se napiješ z kohoutku bez toho, že bys nechal 15 vteřin odtéct vodu (mosazné kohoutky a jiné součástky v armatuře). Podle mne ale chronická otrava mědí skrze (rozumně v tom uvedeném množství používané) postřiky moc nehrozí, protože to jsou fakt nerozpustné sloučeniny (včetné bordó jíchy - to je jen jemná sraženina). Spíš by mohl škodit polétavý prach s vyšším obsahem mědi. Na to ale nějaké extra pádné studie nemají. Sledovali slévače, horníky, krysy, od nějakého docela hustého obsahu to samozřejmě mělo vliv na zdraví, ale to když uděláš studii pracovníků v cementárenství a krysám dáš vdechnout cement, tak to dopadne podobně, a přesto nepřestanem cement používat. Kromě slévárenství a postřiků se dostává měď do ovzduší i výbuchama sopek, fosfátovýma hnojivama (tam ale víc vadí třeba karcinogenní kadmium), požárama lesů a mořským příbojem. Tak asi tak :-)



Samozřejmě tím neobhajuju chemii ve vinici. Čím míň se těch sraček vypotřebuje, tím líp. Na druhou stranu je třeba nebýt fanatický ani v tomhle a pokud je sezóna zlá, myslím, že neskončím v pekle, když to použiju jako poslední prostředek pro stav nouze.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jižní Svah Jižní Svah | Web | 25. listopadu 2008 v 11:08 | Reagovat

Děkuju za rozbor :o)

2 Vinograf Vinograf | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 10:44 | Reagovat

Ještě že je v týmu chemik!

3 puclgtg puclgtg | E-mail | Web | 6. června 2009 v 13:25 | Reagovat

xHLuza  <a href="http://malonxxksnxs.com/">malonxxksnxs</a>, [url=http://kflbmjnmgfgo.com/]kflbmjnmgfgo[/url], [link=http://oqrawxdbcqmq.com/]oqrawxdbcqmq[/link], http://ryustfxkylqb.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama